Κοινή εταιρία Fincantieri με Naval Group κι ένα “τρελό ελληνικό σενάριο”!

Συμφωνία για την δημιουργία μιας εταιρείας joint venture με ιδιοκτησιακό καθεστώς 50/50 υπέγραψαν οι δύο από τις σημαντικότερες ναυπηγικές εταιρείες της Ευρώπης η ιταλική Fincantieri και η γαλλική Naval Group.

Η συμφωνία ονομάζεται “Alliance Cooperation Agreement” και θα έχει έδρα στην Γένοβα της Ιταλίας και μια θυγατρική στην γαλλική πόλη Ollioules βόρεια της πόλης Τουλόν.

Η πρωτοβουλία των δύο εταιρειών είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος “Poseidon” και ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία μιας ευρύτατης συμμαχίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των ναυπηγικών δυνατοτήτων των δύο εταιρειών και την διαμόρφωση μιας πιο αποτελεσματικής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η νέα εταιρεία θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2019 και το Διοικητικό Συμβούλιο της θα αποτελείται από έξι μέλη με την κάθε μια από τις δύο εταιρείας να διορίζει τρία μέλη. Τα πρώτα τρία χρόνια η Fincantieri θα διορίσει τον Πρόεδρο και τον Υπεύθυνο Λειτουργίας της εταιρείας.

Από την πλευρά της η γαλλική Naval Group θα διορίσει τον Εκτελεστικό και τον Οικονομικό Διευθυντή. Στόχος των δύο εταιρειών είναι η επίτευξη καλύτερων διαδικασιών προμηθειών, την πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, την από κοινού κατάθεση προσφορών σε διακρατικά προγράμματα και ξένες αγορές.

Επιπλέον, η συνεργασία των δύο εταιρειών αποσκοπεί στην καλύτερη ικανοποίηση των απαιτήσεων των Ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, την προώθηση κοινών εξαγωγικών δραστηριοτήτων και την εδραίωση της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Όσον αφορά το “τρελό ελληνικό σενάριο”, το σχόλιο που ακούσαμε είναι μεν “τραβηγμένο από τα μαλλιά”, έχει όμως ενδιαφέρον! Η ιταλική εταιρία συμμετέχει στις ΗΠΑ στο πρόγραμμα του LCS που συζητιέται τελευταία για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η γαλλική εταιρία “καίγεται” να προωθήσει τις νέες “ψηφιακές” φρεγάτες [email protected] Οπότε, το σενάριο αφορά τον ενδεχόμενο συνασπισμό των δυο εταιριών για την επικράτηση στην ελληνική αγορά, με στόχο να επικρατήσουν του6 γερμανικού ανταγωνισμού!