Επιβεβαίωση της παρουσίας Ρώσου στρατηγού με μικρή δύναμη στη Βενεζουέλα του Μαδούρο (upd.)

Η Ρωσία απέστειλε περισσότερους από 100 στρατιώτες στο Καράκας, «δώρο» στον Μαδούρο, σε μια κίνηση – μήνυμα σε ΗΠΑ και Τραμπ. Οι στρατιώτες αφίχθησαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας με ένα στρατιωτικό μεταγωγικό An-124 και ένα πολιτικό αεροσκάφος Il-62M. Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με τους στρατιώτες αφίχθη στη Βενεζουέλα και ο Ρώσος Α/ΓΕΣ στρατηγός Βασίλι Τονκοσκούροφ. Παράλληλα μεταφέρθηκαν και 35 τόνοι εφοδίων.

Ο αρχηγός του ΓΕΣ Βασίλειος Τονκοσκούροφ, πρώτος Αναπληρωτής Διοικητής του στρατού ξηράς της Ρωσίας, έφθασε στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Ο Ρώσος στρατηγός έφτασε στη Βολιβαριανή Δημοκρατία συνοδευόμενος από 99 στρατιώτες. Με το αεροσκάφος An-124 μεταφέρθηκαν 35 τόνοι φορτίου, γράφει το “Operational Line” με παραπομπή στην ισπανόφωνη εφημερίδα Noticiero Digital.

Η δημοσίευση αναφέρει ότι το μεταγωγικό An-124 και το επιβατικό IL-62 έφτασαν στη Βενεζουέλα από τη Μόσχα μέσω της Συρίας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μέλη της ομάδας Ρώσων μισθοφόρων “Βάγκνερ”, οι οποίοι έδρασαν τόσο στην Ανατολική Ουκρανία, όσο και στη Συρία.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται εν μέσω μια σοβαρής πολιτικής κρίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό να έχει ανακηρυχτεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Το καθεστώς Μαδούρο που στηρίζεται από Κίνα και Ρωσία διατηρεί παρόλα αυτά την εξουσία μετά τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ τον Γκουαϊδό έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο πάνω από 50 χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Ο Μαδούρο βασιζόμενος στην ρωσική υποστήριξη στέκεται ακόμα όρθιος.

Η παρουσία των Ρώσων στρατιωτών στη Βενεζουέλα δείχνει τη θέληση και την αποφασιστικότητα της Μόσχας να στηρίξει το καθεστώς Μαδούρο. Δεν θεωρείται δε απίθανο σύντομα να δημιουργηθεί ρωσική βάση στη χώρα…

Μια πρώτη εκτίμηση μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών που δημοσίευσε το DP από το μεσημέρι, είναι ότι η παρουσία Ρώσων στο έδαφος της Βενεζουέλας, επιχειρεί να προσθέσει έναν παράγοντα αποτροπής, απέναντι στα φερόμενα ως σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιήσουν μέχρι και στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Νίκολας Μαδούρο.