Κιάρι: O εγωισμός και η εξαπάτηση του στρατηγού σκοτώνουν στρατιώτες

Ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής, ο πρώτος ουσιαστικά παγκόσμιος πόλεμος της ιστορίας, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη το 1701. Στο μέτωπο της βόρειας Ιταλίας ο καλύτερος στρατηγός των Αψβούργων πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας είχε ήδη νικήσει τους Γάλλους στις πρώτες συγκρούσεις.

Σε απάντηση ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ έστειλε στη βόρεια Ιταλία τον έμπειρο στρατάρχη Βιγερουά με την εντολή να καταστρέψει τον αυτοκρατορικό στρατό του Ευγένιου. «Δεν μπορώ να σου πω πόσο ευχαριστημένος είμαι που έχω εσένα διοικητή… Έχω λόγους να πιστεύω πως θα ολοκληρώσεις την εκστρατεία ένδοξα», έγραψε ο Λουδοβίκος στον στρατάρχη του.

Ο Ευγένιος από την πλευρά του δεν ανήκε στους στρατηγούς που απέφευγαν τις μάχες. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν θα έπρεπε να νιώθει και πολύ αισιόδοξος καθώς ο Γάλλος στρατάρχης απολάμβανε απόλυτης αριθμητικής υπεροχής της τάξης του 2:1 σχεδόν, διαθέτοντας 38.000 άνδρες (Γάλλους και Ισπανούς), έναντι 22.000 που, στην καλύτερη περίπτωση, μπόρεσε να συγκεντρώσει ο Ευγένιος.

Ο τελευταίος όμως έχοντας πληροφορηθεί από τους ακαταπόνητους ελαφρούς του ιππείς (ουσάρους), αλλά και από κατασκόπους, την αριθμητική δύναμη των εχθρών αποφάσισε να καταλάβει μια φύσει οχυρά τοποθεσία στην ανατολική όχθη του ποταμού Όλιο. Ο «Αυστριακός» στρατηγός με τις γαλλικές και ιταλικές ρίζες, διέταξε την κατασκευή οχυρωμάτων ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την τοποθεσία και κατόπιν περίμενε τον εχθρό.

Καθώς η αυτοκρατορική αμυντική τοποθεσία καλύπτονταν στο δεξιό πλευρό από ρέματα και μικρούς ποταμούς και στο αριστερό από το φρούριο του Κιάρι, ο Ευγένιος γνώριζε ότι μόνο κατά μέτωπο μπορούσαν οι Γάλλοι να του επιτεθούν κυρίως με το πεζικό τους, καθώς το ιππικό δύσκολα μπορούσε να πράξει κάτι στο εν λόγω πεδίο μάχης.

Εγωισμός και εξαπάτηση

Η γαλλική στρατιά πλησίασε στην περιοχή. Μάταια ο προηγούμενος Γάλλος διοικητής Κατινά προσπάθησε μεταπείσει τον Βιγερουά. «Κύριε, ο βασιλιάς δεν έστειλε τόσους γενναίους άνδρες εδώ μόνο και μόνο για να κοιτάζουν τον εχθρό», απάντησε στον εν δυνάμει ανταγωνιστή του. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr