Κι αν η Τουρκία επιχειρήσει να καταλάβει αιφνιδιαστικά το Καστελόριζο; Σενάριο…

Μπροστά στην ασυγκράτητη τουρκική επιθετικότητα και την πειρατεία Ερντογάν στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ανεξέλεγκτος στις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του; Οι στόχοι του είναι ευδιάκριτοι για όσους από εμάς μελετάμε και αναλύουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, με επιθέσεις κατά της Γαλλίας και υλακές κατά της Ευρώπης και άλλων γειτονικών κρατών.

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Πρώτον, ο Ερντογάν σχεδίασε και ονειρεύεται πως, μέχρι το 2023, 100ετηρίδα της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, η χώρα θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα της Μέσης και Ευρύτερης Ανατολής και παγκόσμια δύναμη.

Δεύτερον, ο σουλτάνος χρησιμοποιεί τον τουρκικό στρατό ως ισχυρό εμβρυουλκό της επεκτατικής και κατακτητικής πολιτικής του. Σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή (Is Turkey a powerful country? Του Ahmet Haşim Köse – 26.8.2020 – DuvarEnglish), η Τουρκία διαθέτει στρατεύματα σε 10 χώρες (περιλαμβανομένων και των κατεχομένων). Σύνολο στρατευμάτων σε αποστολές (Λίβανος, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αφγανιστάν), στρατιωτικές βάσεις (Κατάρ, Σομαλία, Αλβανία, Λιβύη) και κατοχή εδαφών (Ιράκ, Συρία, Κύπρος) περίπου 100.000. Μετά τη βιβλική καταστροφή στον γειτονικό Λίβανο, η Τουρκία εισέβαλε με πράκτορες και χρήματα και δραστηριοποιείται στα βόρεια της χώρας.

Τρίτον, ο Τούρκος Πρόεδρος ονειρεύεται να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υποκινούμενος από έκδηλα τζιχαντιστικά κίνητρα, μεθοδεύει να επανακαταλάβει χώρες που ήταν υπό οθωμανική κατοχή. Και, φυσικά, να φινλαδοποιήσει την Ελλάδα και να ελέγξει πλήρως την ημικατεχόμενη Κύπρο. Ο Ερντογάν είχε άριστο μέντορα, τον Νταβούτογλου.

Τέταρτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την πίεση εθνικών συμφερόντων των μελών της, ασκεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ενώ, δηλ., στην περίπτωση του δικτάτορα της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, προετοιμάζει κυρώσεις για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού της χώρας, στην περίπτωση της κατοχικής Τουρκίας ασκεί πολιτική καρότου και ασθενούς μαστιγίου. Ο σουλτάνος τρώγει το καρότο και χλευάζει το γελοίο μαστίγιο. Εξάλλου, η ανάρμοστη σχέση του Αμερικανού Προέδρου, Τραμπ, με τον Ερντογάν, αποθηριώνει τον Τούρκο πειρατή.

Πέμπτον, είναι εμφανές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να υλοποιήσει διά της στρατιωτικής και ναυτικής ισχύος το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», επειδή ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στους πλούσιους υδρογονάνθρακες της Λεκάνης της Λεβαντίνης. Έτσι, διεκδικεί να αρπάξει δεκάδες ελληνικά νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχους και προπάντων την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και, φυσικά, το Καστελόριζο.

Το Καστελόριζο είναι η αιχμή των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου (6.8.2020) ακυρώνει μεν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά δεν θωρακίζει το Καστελόριζο. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή