Κι άλλος δημοσιογράφος που η ζωή του έγινε κόλαση στη Ρωσία…

Ρωσίδα δημοσιογράφος, η Γιούλια Λατίνινα, γνωστή για την άσκηση σκληρής κριτικής της πολιτικής ελίτ της Ρωσίας, της ηγεσίας του Κρεμλίνου εν ολίγοις και του Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά, φέρεται να έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά από εμπρηστική επίθεση αγνώστων στ αυτοκίνητό της, έχοντας προφανώς λάβει την ενέργεια ως προειδοποίηση…

Σε επικοινωνία της μέσω Skype με τον δημοφιλή ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy στις 9 Σεπτεμβρίου, η Λατίνινα δήλωσε πως βρίσκεται στο εξωτερικό μαζί με τους γονείς της και χαρακτήρισε «απίθανο» το να αποφασίσει να επιστρέψει στη χώρα» σύντομα…

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Λατίνινα, η οποία είχε μια εβδομαδιαία εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στο Ekho Moskvy, δήλωσε ότι άγνωστοι «εμπρηστές» πυρπόλησαν το αυτοκίνητό της, το οποίο ήταν παρκαρισμένο κοντά στο «ξύλινο σπίτι» της, δηλαδή εννοούσε πως υπήρχε η προσδοκία να καεί «κατά λάθος» και το σπίτι της.

«Η δεξαμενή φυσικού αερίου θα μπορούσε να είχε εκραγεί και ο μόνος λόγος που αυτό δε συνέβη, ήταν διότι δεν ήταν γεμάτη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αν ο πατέρας της «δεν είχε σβήσει τη φωτιά, θα είχε κάψει το σπίτι, επειδή οι φλόγες υψώνονταν ήδη στα τέσσερα μέτρα ψηλές».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας υποστήριξε την Λατίνινα, δηλώνοντας ότι το περιστατικό δεν ήταν μια απλή πράξη «χουλιγκανισμού και εκφοβισμού», υπονοώντας δολοφονική απόπειρα.

Τον Αύγουστο του 2016, η Λατίνια δέχθηκε επίθεση από κάποιο πρόσωπο που την «έλουσε» με περιττώματα, με την αστυνομία να ξεκινά υποτίθεται έρευνα, αλλά να μην καταφέρνει ποτέ να εντοπίσει τον δράστη. Μετά την επίθεση αυτή, η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta, στην οποία έγραφε η Λατίνινα, δήλωσε ότι η δημοσιογράφος γινόταν τακτικά δέκτης απειλών, ενώ πριν χρόνια αποτράπηκε την τελευταία στιγμή επίθεση εναντίον της.

Η Λατίνια εγκατέλειψε προσωρινά τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2015, αφού το όνομά της συνδέθηκε με μια φημολογούμενη λίστα ατόμων που θα δολοφονούνταν, η οποία, όλως τυχαίως, περιείχε ονόματα ατόμων που τολμούσαν επικρίνουν ανοιχτά την ηγεσία της χώρας, ενώ είχε εντοπίσει πρόσωπα να την ακολουθούν συστηματικά.

Επειδή «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», και παρότι στο «DP» έχουμε (παρα)δεχθεί ότι η Ρωσία είναι μια χώρα που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κυβερνηθεί όπως για παράδειγμα μια δυτική Δημοκρατία για λόγους που άπτονται της γεωγραφικής της θέσης και όχι μόνο, σε όλα υπάρχει ένα όριο.

Όταν παραβιάζονται οι στοιχειώδεις ελευθερίες, δεν μπορεί κανείς να σιωπά. Ωστόσο, η Λατίνινα πρέπει λογικά να αντιλαμβάνεται, ότι με δεδομένη τη μακροσκελέστατη λίστα προσώπων που είτε δολοφονήθηκαν ευθέως (π.χ. η επίσης δημοσιογράφος Άννα Πολιτόφσκαγια), είτε πέθαναν σε εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες (π.χ. δηλητηριάστηκαν), η αποχώρησή της από τη χώρα δε σημαίνει ότι έσωσε τη ζωή της. Προφανώς εκτιμά, ότι απλώς αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης…