Κι άλλο “ξύλο” από την Moody’s στην Τουρκία με υποβάθμιση εταιριών

Συνεχίζεται ο πονοκέφαλος για την τουρκική οικονομία, καθώς μετά τη νέα βύθιση του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό, ήρθε και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας οκτώ μεγάλων εταιρειών, αναφέρει σε ενδιαφέρον ρεπορτάζ ο ΣΚΑΪ.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση των παρακάτω τουρκικών επιχειρήσεων, των οποίων η αξιολόγηση είναι πλέον «Β2» με αρνητικό outlook.

Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii A.S. (Efes)
Coca-Cola Icecek A.S. (CCI)
Eregli Demir ve Celik Fabrikalari T.A.S. (Erdemir)
Koc Holding A.S. (Koc Holding)
Ordu Yardimlasma Kurumu (OYAK)
Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (Turkcell)
Turkiye Petrol Rafinerileri A.S. (Tupras)
Turkiye Sise ve Cam Fabrikalari A.S. (Sisecam)

Σύμφωνα με το αιτιολογικό του αμερικανικού οίκου, η σημερινή υποβάθμιση αποτελεί συνέπεια της επί τα χείρω αναθεώρησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε «Β2».

Παρότι οι περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και ισχυρό προφίλ, ο Moody’s θεωρεί ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την έκθεση στο προβληματικό πολιτικό, δημοσιονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον της Τουρκίας.

Καθιστά δε, πιθανό το σενάριο επιβολής κρατικών μέτρων για τη διατήρηση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, κάτι το οποίο δύναται να εμποδίσει τις τουρκικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε ξένο συνάλλαγμα ή να εξυπηρετήσουν το χρέος που διατηρούν σε ξένο νόμισμα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ