Κι άλλο φονικό λέιζερ υψηλής ενέργειας HEL-TVD του αμερικανικού Στρατού!

Στο φονικό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας HEL-TVD του Στρατού των ΗΠΑ, είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο δημοσίευμά μας, καθώς τα συστήματα του είδους αποτελούν πλέον προτεραιότητα στις εξοπλιστικές λίστες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο σύνολό τους. Στο υπό ανάπτυξη HEL-TVD του Αμερικανικού Στρατού επανερχόμαστε λόγο μίας νέας και μάλλον σημαντικής, εξέλιξης στο πρόγραμμα…

Νεότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα, αναφέρουν ότι ο Αμερικανικός Στρατός από τη μία πλευρά επιθυμεί την επιτάχυνση του προγράμματος ανάπτυξης του συστήματος, προκειμένου αυτό να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο σε επίπεδο Λόχου εντός του 2023-2024.

Από την άλλη πλευρά έχει εκκινήσει μία σειρά διερευνητικών επαφών με το Αμερικανικό Ναυτικό μέσω του Υπουργείου Άμυνας, με στόχο την ανάπτυξη και αξιολόγηση περισσότερων του ενός συστημάτων, με ακόμα μεγαλύτερη ισχύ η οποία θα φτάνει μέχρι και τα 250 ή και 300 kW.

Η γενικότερη ιδέα έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της προόδου που έχει σημειωθεί σε σχετικά προγράμματα του USN, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ενιαίο και απόλυτα μεταφερόμενο / μετακινήσιμο σύστημα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προστατεύει εγκαταστάσεις αλλά και συγκεντρώσεις προσωπικού από πυρά όλμων, πυρά Πυροβολικού, UAS, UAV, καθώς και όπλα οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος (Cruise missiles).

Το σύστημα ισχύος 100kW που ήδη αναπτύσσεται ώς HEL-TVD, θα παρέχει κάλυψη 360 μοιρών, συνδυασμένο με ένα μεγάλου εύρους πεδίου θέασης (Wide Field of View – WFV), σύστημα απεικόνισης υπερύθρων (IR) για τον εντοπισμό των εισερχόμενων στόχων – απειλών και ένα IR σύστημα με περιορισμένο πεδίο θέασης, για τον εγκλωβισμό τους. Με τα ίδια συστήματα και πιθανότατα και με ραντάρ έρευνας, θα συνδυαστούν και τα συστήματα μεγαλύτερης ισχύος, τα οποία θα μπορούν να πλήξουν ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα οδηγήσει σε μετονομασία του προγράμματος σε High Energy Laser-Indirect Fire Protection Capability (HEL-IFPC), αλλά μένει να δούμε αν τελικά ο Στρατός των ΗΠΑ θα προκρίνει προς παραγωγή περισσότερα του ενός συστήματα με την ίδια διαμόρφωση, αλλά με διαφορετική ισχύ και κατ’ επέκταση φονικότητα.