ΚΑΙΡΟΣ: Εφιάλτης εν όψει με πιθανό κατά 75% Medicane να απειλεί ίσως και την Αθήνα…

Ήδη από τις πρώτες ώρες χθες, Τρίτη, η αλλαγή του καιρού έγινε αντιληπτή και στην Αθήνα, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του βοριά ενώ μετά το μεσημέρι (και μέσα σε ελάχιστη ώρα) ο καιρός ψύχρανε απότομα καθώς ο άνεμος αυτός έφερε μαζί του και αρκετά δροσερότερο καιρό. Αργά το απόγευμα τελικά, συννέφιασε παντού για να ολοκληρωθεί το φθινοπωρινό σκηνικό. Παρουσία ενισχυμένων ανέμων το αποψινό βράδυ αλλά και το πρωί με τη ζακέτα απαραίτητη και το καλοκαίρι του 2018, είναι πλέον παρελθόν.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
(Γεωγράφος / UMETEO)

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε το περίεργο. Μια μελαγχολική ανεμώδης βραδιά στην Αθήνα, πρώτες ημέρες του Φθινοπώρου. Ωστόσο η κακοκαιρία «Ξενοφών» (ονοματοδοσία Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), μόλις έχει αρχίσει, άρα από σήμερα Τετάρτη 26/9 και έως την Κυριακή 30/9, τα πράγματα σοβαρεύουν αρκετά.

Πρόκειται για μια αρκετά ασυνήθιστη διαταραχή για την εποχή, η οποία θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Ελπίζω να μείνουμε απλώς σε αυτό και να μην έχουμε καταστροφές ή θύματα. Η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε 2 φάσεις, τα κύρια χαρακτηριστικά των οποίων θα αναφέρω συνοπτικά:

Φάση Ι – Θυελλώδεις άνεμοι

Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε (εκτός της Τρίτης), την Τετάρτη και το μεγαλύτερο κομμάτι της Πέμπτης. Ήδη την Τρίτη η ένταση του ανέμου ξεπέρασε τα 100km/h (10 Μποφώρ) στο ακρωτήριο Παξιμάδα της Καρύστου (πρόκειται για μια περιοχή επιρρεπή σε τέτοιες συνθήκες).

Ωστόσο, σήμερα Τετάρτη και ιδίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, εντάσεις έως και τα 9 Μποφώρ αναμένονται σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου και ειδικότερα στα Κύθηρα, στο δυτικό Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος, στο Μυρτώο και στις Κυκλάδες (με έμφαση δυτικές και βόρειες) και σε κεντρικό και ανατολικό/βορειοανατολικό Αιγαίο.

Εκτός των θαλάσσιων τμημάτων όμως, επικίνδυνες συνθήκες και αντίστοιχης έντασης άνεμοι αναμένονται στην Αττική (έως και τα 9 Μποφώρ στα ανατολικά τμήματα μετά το απόγευμα) αλλά και σε αρκετά τμήματα της Εύβοιας (κυρίως ανατολικά/νότια).

Προσωπικά θα συνιστούσα περιορισμό των μετακινήσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και λήψη κάθε είδους μέτρων προφύλαξης από τον άνεμο, τόσο σε λιμάνια όσο και στη στεριά.

Ειδικότερα στην Αττική και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, έχει αποδειχθεί ότι εντάσεις ανέμου ίσες ή μεγαλύτερες των 8 Μποφώρ, δύναται να προκαλέσουν επικίνδυνες συνθήκες για αυτοκίνητα και πεζούς ενώ και η κίνηση με μηχανές καθίσταται δύσκολη και επικίνδυνη.

Θα πρότεινα να στηρίξετε καλά όλα τα εκτεθειμένα αντικείμενα σε μπαλκόνια και ταράτσες. Και τέλος, να ενημερώσετε όλο τον κοινωνικό περίγυρο. Δυστυχώς η Αθήνα – σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές – δεν είναι καλά προετοιμασμένη για τέτοιες συνθήκες.

Ελπίζω η σημερινή ανεμώδης ημέρα, να ήταν μια καλή προειδοποίηση. Για το μεγαλύτερο διάστημα της Πέμπτης, η κατάσταση θα είναι παρόμοια και μόνο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας φαίνεται πως θα υπάρξει σταδιακή εξασθένηση των ανέμων σε όλες τις περιοχές.

Κι ενώ οι βροχές θα είναι λίγες και ασθενείς υπό τη μορφή ψεκάδας κυρίως από το βράδυ της Τετάρτης, ο καιρός θα είναι περισσότερο συμπαγής την Πέμπτη σε ανατολική Στερεά, νοτιοανατολική Θεσσαλία και βορειοανατολική / ανατολική Πελοπόννησο με βροχές και καταιγίδες στα νοτιότερα, επηρεάζοντας και περιοχές της Κρήτης, ενώ τοπικές καταιγίδες αναμένονται και στα Δωδεκάνησα.

(Όσο μου επιτρέπει η θέση μου να σχολιάσω: Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι με εντολή της Πολιτικής Προστασίας έκλεισαν τα σχολεία στις Κυκλάδες αύριο. Θεωρώ όμως πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει ίσως για αύριο, κυρίως όμως για την Πέμπτη και στην Αττική.)

Φάση ΙΙ – Πιθανότητα Ανάπτυξης Μεσογειακού Κυκλώνα (medicane) από την Παρασκευή 28/9.

Στο προηγούμενο άρθρο, στις 21/9, είχα αναφερθεί στην πιθανότητα δημιουργίας Μεσογειακού Κυκλώνα στην τελευταία φάση της κακοκαιρίας, πολύ πριν εμφανιστεί ως κυρίαρχο σενάριο στις προσομοιώσεις των μοντέλων.

Είναι ένα σενάριο που δόθηκε αρχικά από το αμερικάνικο σύστημα πρόγνωσης (GFS) σε ένα μόνο «τρέξιμο». Έκρινα σκόπιμο να το αναφέρω έστω και ως πιθανότητα, διότι η ανάλυση των γενικότερων χαρακτηριστικών της ατμόσφαιρας μπορούν να δώσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Αυτή τη στιγμή, το σενάριο αυτό (το έχω προσωπικά περιγράψει εδώ και αρκετά χρόνια ως θεωρητική πιθανότητα), φτάνει το 75% για την Παρασκευή. Κι ενώ, ισχυρές καταιγίδες ήδη θα επηρεάζουν κεντρικό, νότιο Αιγαίο και νότια ηπειρωτικά, είναι πολύ πιθανό να δούμε έναν τέτοιο σχηματισμό στο νότιο Ιόνιο, αρχικά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά όμως, εάν αναλογιστούμε ότι υπάρχει τουλάχιστον 50% πιθανότητα, να παρουσιάσει κίνηση προς τα βορειοανατολικά, διερχόμενος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης έχοντας πορεία προς τις Κυκλάδες με διάμετρο γύρω στα 150-200 χλμ.

Εντός αυτής της ζώνης αναμένονται άνεμοι έως και 12 Μποφώρ και καταρρακτώδεις βροχές. Φυσικά θα επανέλθουμε περί του συγκεκριμένου, διότι το παραπάνω δεν γράφεται για λόγους τρομολαγνείας, ή εντυπωσιασμού…

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ – ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, θεωρώ πως είναι χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται να περιγράψω τον «πόλεμο» που έχει αρχίσει στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας:

Φανταστείτε μια πολική ψυχρή και πυκνή αέρια μάζα, η οποία εξετράπη της πορείας της, εισβάλλοντας στην περιοχή μας, να συγκρούεται με τον υποτροπικό θερμό και υγρό αέρα της Μεσογείου. Η θερμοκρασία της θάλασσας στο νότιο Ιόνιο, είναι πάνω από το όριο των 27 βαθμών, που μπορεί να συντηρήσει έναν τροπικό κυκλώνα – συγκεκριμένα 28.

Η αναταραχή αυτή είναι ικανή να δημιουργήσει μια ζώνη καταιγίδων και σε περίπτωση που παραμείνει στάσιμη, ανατροφοδοτείται διαρκώς, αποκτώντας σπειροειδές σχήμα και εξελίσσεται σε κυκλώνα, τροπικών χαρακτηριστικών.

Πρόκειται για ένα σενάριο, που μπορεί να γίνει εφιαλτικό, τόσο για τους μετεωρολόγους, όσο και για το κοινό: Κανείς δεν έχει εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν, τουλάχιστον σε κατοικημένες περιοχές της χώρας μας.

Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται η προβλεπόμενη ένταση και διεύθυνση του ανέμου στη χώρα, από το παγκόσμιο προγνωστικό σύστημα GFS για τις 21.00 τοπική ώρα της Παρασκευής 28/9. Διακρίνεται με σαφήνεια ο σχηματισμός του κυκλώνα με «μάτι» στο κέντρο του στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.