Και ακτοπλοϊκή σύνδεση Τουρκίας – Κριμαίας… Ρωσοτουρκικός “έρως”

Απευθείας σύνδεση με την «αδερφή» Τουρκία θα αποκτήσει η ρωσική, πλέον, χερσόνησος της Κριμαίας με οχηματαγωγά πλοία. «Οι διαπραγματεύσεις με τους πλοιοκτήτες ολοκληρώθηκαν, τα λιμάνια της Κριμαίας από όπου θα γίνονται δρομολόγια θα ανακοινωθούν σύντομα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του οργανισμού λιμένων Κριμαίας Αλεκσέι Βολκόφ.

Τα πλοία θα μεταφέρουν ανθρώπους και φορτία και τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν το 2019. Μέσω Κριμαίας η Τουρκία θα προμηθεύεται προϊόντα κρέατος και θα δίνει φρούτα και λαχανικά.

Η Τουρκία άλλαξε πολιτική σχετικά με την χερσόνησο της Κριμαίας αρκετές φορές. Πέρυσι ο Ερντογάν επιβάλει απαγόρευση προσέγγισης πλοίων από την Κριμαία στην Τουρκία δηλώνοντας υποστήριξη στην Ουκρανία. Όμως φαίνεται πως η συνεργασία με τη Ρωσία προσφέρει περισσότερα στην Τουρκία.

«Η Άγκυρα δεν είχε σημαντικά οικονομικά οφέλη από το Κίεβο, αλλά το ζήτημα τη Ουκρανίας απειλεί τις σχέσεις της με τη Ρωσία. η επιλογή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι προφανής για τον Ερντογάν. Η Μόσχα, εμπορικά και στρατηγικά αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο εταίρο για την Τουρκία», αναφέρει Ρώσος αναλυτής. «Το τουρκικό κατεστημένο κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία είναι ένα failed state», κατέληξε ο ίδιος.