Κάτι στράβωσε στη διαμεσολάβηση της Ρωσίας στη Λιβύη; Είναι η Αίγυπτος πλέον ο ρυθμιστής;

Μέχρι τη στιγμή που ο Χαλίφα Χαφτάρ αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία για εκεχειρία, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν αναδειχτεί κυρίαρχες του παιχνιδιού στη Λιβύη, με τους Αμερικανούς να λάμπουν δια της απουσίας τους. Στην πραγματικότητα, ο Λίβυος στρατάρχης χάλασε το σχέδιο, φέρνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν σε δυσχερή θέση. Μένει να αποδειχθεί εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιφανειακά ή και πραγματικά επεδίωξε τη συμφωνία. Εάν ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε υπογράψει, η Άγκυρα θα είχε επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της, χωρίς καν να στείλει στρατό, απλώς θέτοντας εαυτόν στο κέντρο των εξελίξεων. Και βεβαίως, όλα δείχνουν πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα συνέχιζε να ισχύει.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Παρ’ ότι Πούτιν και Ερντογάν υποστήριζαν αντίθετες πλευρές στη Λιβύη, τα γενικότερα συμφέροντά τους τούς υποχρεώνουν να βρίσκουν συμβιβασμούς ως εταίροι κι όχι ως ανταγωνιστές. Έτσι, λοιπόν, κάλεσαν τους “εκλεκτούς” τους, που είναι επικεφαλής των αντιμαχόμενων στρατοπέδων, να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματιστεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξήχθησαν χωριστά στη Μόσχα, καθώς κανείς από τους δύο Λίβυους ηγέτες δεν ήθελε να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον άλλον. Η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ και η τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε αντίστοιχη συνάντηση με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα και θα ήθελε να καταλάβει την Τρίπολη και να πάρει την εξουσία –τουλάχιστον επισήμως– πιεζόταν ασφυκτικά από τη Μόσχα. Γι’ αυτό και είχε ζητήσει προθεσμία για να απαντήσει, αλλά τελικά αρνήθηκε να υπογράψει.

Αγκάθι στην προς υπογραφή συμφωνία ήταν η απαίτηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ για άμεση αποχώρηση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης, στα οποία βρίσκονται. Απαίτηση, την οποία σθεναρά είχε υποστηρίξει και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Λίβυος στρατάρχης, που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, αρχικά είχε ανταποκριθεί θετικά στην κατάπαυση του πυρός που ίσχυε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Είχε ζητήσει, όμως, περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις παραμέτρους της ειρηνευτικής πρότασης, την οποία και τελικά απέρριψε.

Με παρότρυνση της Αιγύπτου

Σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε αυτή την απόφαση με παρότρυνση και της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του. Είναι σαφές πως ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει λάβει την απόφαση να λύσει το πρόβλημα με τη σπάθη. Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίπολη υπερασπίζονται τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία, αλλά σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν είναι ικανοί να αποκρούσουν την επίθεση.

Μόνο η άμεση επέμβαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα μπορούσε επί του πεδίου να αλλάξει τα πράγματα, αλλά μία τέτοια κίνηση πιθανόν να οδηγήσει σε κλιμάκωση, αφού το Κοινοβούλιο της Λιβύης έχει καλέσει την Αίγυπτο να παρέμβει στρατιωτικά εάν σταλεί τουρκικός στρατός στη Λιβύη. Αξίζει στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ