Κατέπεσε ουκρανικό Su-27 με Αμερικανό στο κόκπιτ…

Ουκρανικό διθέσιο Su-27 κατέπεσε σήμερα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης και τα δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Το γεγονός πιθανότατα θα περνούσε στα ψιλά, που λένε. Πόσα τέτοια δυστυχήματα δεν έχουν συμβεί;

Το εν λόγω όμως έχει κάτι το διαφορετικό. Ο νεκρός συγκυβερνήτης όμως δεν ήταν Ουκρανός αλλά Αμερικανός της Αεροπορίας της Εθνοφρουράς! Το ουκρανικό μαχητικό συμμετείχε σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση και προφανώς το να επιβαίνουν Αμερικανοί πιλότοι σε μαχητικά που αξιοποιεί επιχειρησιακά και η ρωσική Αεροπορία, έχει ειδική σημασία…

Την αποκάλυψη πάντως έκαναν οι ίδιοι οι Ουκρανοί. Εκτιμάται ότι η δημοσιοποίηση της παρουσίας Αμερικανού στο κόκπιτ ουκραικού μαχητικού περνάει μηνύματα στη Μόσχα, τα οποία θεωρείται πως λειτουργούν αποτρεπτικά. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο:

«Με λύπη μας σας πληροφορούμε ότι, όπως ανέφεραν τα σωστικά συνεργεία, τα πτώματα των δύο πιλότων βρέθηκαν. Ο ένας νεκρός είναι μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ο δεύτερος είναι μέλος της Αμερικανικής Εθνοφρουράς», αναφέρει ανακοίνωση του ουκρανικού επιτελείου.

Το μαχητικό μετείχε στην άσκηση Clear Sky 2018 του ΝΑΤΟ. Η άσκηση ξεκίνησε στις 8 και θα ολοκληρωθεί στις 19 Οκτωβρίου και διεξάγεται στη δυτική Ουκρανία. Σε αυτή μετέχουν δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Δανία, την Πολωνία, την Εσθονία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία.