Καταπέλτης κατά της Τουρκίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ: Τι ζητά από τον Ερντογάν;

“Επανειλημμένως έχω αναφερθεί στις πολύ σημαντικές διαφωνίες που έχουμε με την Τουρκία σχετικά με τον επεκτατισμό και την πολιτική τετελεσμένου γεγονότος που ακολουθεί, είτε στη Λιβύη όπου αποστέλλει Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν, είτε στο Ιράκ όπου κατέχει το βόρειο τμήμα της χώρας, το βόρειο τμήμα του Ιρακινού Κουρδιστάν, είτε στην ανατολική Μεσόγειο όπου απειλεί δύο χώρες της ΕΕ, την Κύπρο και την Ελλάδα, είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου επίσης έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους, αλλά και στην ίδια τη Συρία. Έχουμε πολλές διαφωνίες. Πρέπει να αντιμετωπιστούν μια προς μια”, αναφέρει σε συνέντευξή του ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λε Ντριάν.

“Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται και η ανάλογη διάθεση από τουρκικής πλευράς. Τι παρατηρούμε όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα; Πως ο πρόεδρος Erdogan, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της τρομοκρατικής απειλής στη Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη, εκφράστηκε με συκοφαντικό τρόπο που δεν προσφέρεται για διάλογο ή συζήτηση. Έτσι φτάνουμε στο ζήτημα που τίθεται σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Η ΕΕ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο πως θα αξιολογούσε τη στάση της Τουρκίας στα διάφορα μέτωπα στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, δηλαδή σε μερικές μέρες, και τότε θα εξακριβώσουμε το κατά πόσο τηρεί τις δεσμεύσεις της.

“Δεν αρκεί, το λέω με σαφήνεια και για τους Τούρκους ακροατές σας, δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο – τρεις μέρες υπάρχουν καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου Erdogan. Χρειάζονται πράξεις. Αυτή είναι η θέση μου και φυσικά η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα κρίνουμε βάσει των πράξεων. Εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να τις προσδιορίσει. Υπάρχουν ορισμένες πολύ απλές κινήσεις που μπορούν να γίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτό είναι λοιπόν το χρονοδιάγραμμα…”, καταλήγει ο Γάλλος υπουργός.