Καταλαβαίνει ο Τραμπ ότι σενάριο ελληνοτουρκικής εμπλοκής είναι κακό;

Το έργο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον αποδείχθηκε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Όσο δημοσιοποιούνται οι λεπτομέρειες των συζητήσεων του στο Όβαλ Όφις, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ο καθένας τα εμπόδια που αντιμετώπισε για να πείσει τον δύσπιστο συνομιλητή του, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επιθετικότητα και την παραβατικότητα της Τουρκίας.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο κ. Τραμπ, ούτε ο πιο εύκολος άνθρωπος είναι, ούτε πείθεται εύκολα όταν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα, τα οποία μονίμως είναι λανθασμένα. Κυριαρχείται το μυαλό του από παράξενες θεωρίες. Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε εναντίον των Κούρδων (YPG), που ήταν οι πιο πιστοί σύμμαχοι της Αμερικής, πρέπει να προβληματίζει τους ηγέτες που τον έχουν απέναντι τους, και έχουν παρόμοια προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα. Είτε τον έχουν απέναντι ως εχθρό, είτε και ως σύμμαχο.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο «δικαιολόγησε» την εισβολή της Τουρκίας εναντίον των μαχητών του YPG στη Συρία. Μιλώντας τότε σε οπαδούς του στο Τέξας, παρομοίασε τον πόλεμο των Τούρκων εναντίον των Κούρδων με τα παιδιά που τσακώνονται στις αυλές των σχολείων μέχρι να σπεύσουν να τους σταματήσουν οι δάσκαλοί τους ή οι μεγαλύτεροι τους.

Πρόκειται για μία προβληματική «θεωρία». Και οπωσδήποτε δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με τις διαφορές των κρατών. Η θεωρία του «μικρού πολέμου» ή του “μίνι” πολέμου μέχρι να προσέλθει η Αμερική για «να φέρει την ειρήνη» δεν μπορεί να ισχύει για περιπτώσεις όπως η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, για να έρθει ως «σωτήρας» ο Ντόναλντ Τραμπ και να σταματήσει τις συγκρούσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάστηκε πολύ μελετημένος στο Όβαλ Όφις, και μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις και τις απορίες του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος λένε πως σκέφτεται μεγαλοφώνως. Και λόγω αυτού, σοκάρει αρκετές φορές τους συνομιλητές διότι ότι περνά από το μυαλό του το εκστομίζει χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες ή τις αντιδράσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε με υπομονή και σαφήνεια στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και πρέπει επειγόντως να αποφευχθεί είναι να μην συμβεί το «θερμό επεισόδιο» που επιδιώκει η Τουρκία και προβληματίζει τους γραφειοκράτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ανησυχούν πραγματικά και δεν πρόκειται για λόγια του αέρα. Οι εντολές που έχουν οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί είναι να «ενοχλούν» συνεχώς τους αρμοδίους στην Άγκυρα και να τους προτρέπουν να τερματίσουν την επιθετικότητα που είναι αυξανόμενη τους τελευταίους μήνες. Τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά μέχρι αυτή τη στιγμή και αυτός ήταν ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενημέρωσε τους Έλληνες ανταποκριτές ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα.

Μετά την πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα για το θέμα της αμερικανικής προσπάθειας για αποκλιμάκωση, που μπερδεύτηκε στα γρανάζια των κομματικών καυγάδων και αναβαθμίστηκε σε «διαμεσολάβηση» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ