Καραϊσκάκης: Αγ. Βλάσιος 1823… Πρώτη σοβαρή μάχη και νίκη κατά των Τούρκων

Στις 31 Δεκεμβρίου 1823 οι πασάδες Ομέρ Βρυώνης και Κιουταχής έλυσαν την πολιορκία του Μεσολογγίου που είχε αντέξει σε όλες τους τις επιθέσεις. Οι Τούρκοι κινήθηκαν προς το Αγρίνιο – τότε Βραχώρι. Οι Τούρκοι αντιμετώπιζαν σοβαρή έλλειψη εφοδίων και βιάζονταν να περάσουν τον Αχελώο που λόγω της εποχής ήταν πλημμυρισμένος.

Αδυνατώντας να περάσουν τον ποταμό με τον βαρύ τους εξοπλισμό και τα μεταγωγικά τους οι Τούρκοι απέσπασαν 3.000 άνδρες τους υπό τους Τουρκαλβανούς Άγο Βασιάρη και Ισμαήλ Χατζημπέντο. Αποστολή του αποσπάσματος ήταν να μεταβεί στην Πρέβεζα και να συγκεντρώσει τρόφιμα και εφόδια για την τουρκική στρατιά.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έμαθε για το τουρκικό απόσπασμα και αποφάσισε να το σταματήσει παίρνοντας θέσεις, μαζί με 800 άνδρες, στο στενό του Αγίου Βλασίου Αιτωλοακαρνανίας, στη θέση Αλώνια Κορομηλιάς ή Σοβόλακο. Μέχρι τότε ο Καραϊσκάκης είχε περιοριστεί σε περιορισμένη δράση κατά των Τούρκων, τηρώντας στάση αναμονής, όντας αρματολός των Αγράφων.

Στις 15 ή στις 17 Ιανουαρίου 1823 ο Καραϊσκάκης με τους άνδρες του πήραν θέσεις στην εκεί κορυφογραμμή. Ο ίδιος έλαβε θέση στο κέντρο της ελληνικής παράταξης με περίπου 300. Όταν έφτασαν οι Τούρκοι του ζήτησαν να αφήσει ελεύθερο το πέρασμα. Αυτός όπως, υποκρινόμενος πάντα, τους είπε ότι τους θεωρεί λιποτάκτες του τουρκικού στρατού και πως υπήρχε συμφωνία να μην εισέρχονται Τούρκοι στο αρματολίκι των Αγράφων.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Ζαχαρία Στουρνάρα που έλαβε μέρος στη μάχη αυτή έγινε στις 17 Ιανουαρίου και πριν από την σύγκρουση ο Καραϊσκάκης μίλησε στους άνδρες του: «… και πρέπει τώρα όλοι να προσευχηθούμε όλοι και να τάξομε από ένα κεράκι στον Αγ. Αντώνιο που γιορτάζει αύριο να μας βοηθήσει να νικήσουμε. Τώρα κάντε όλοι τον σταυρό σας και όλοι στην θέση τους…». Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr