Καναδάς – Νέο Μαχητικό: Ο κύβος ερρίφθη, κατέθεσε η LM προσφορά για το F-35

Στις 31 Ιουλίου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέβαλε στον Καναδά την πρότασή της στην καναδική κυβέρνηση για το πρόγραμμα απόκτησης νέου μαχητικού αεροσκάφους (Future Fighter Capability Project). Η πρόταση υπεβλήθη στο πλαίσιο του αιτήματος για την υποβολή προσφοράς σε υποψήφιους προμηθευτές νέου μαχητικού αεροσκάφους, μια διαδικασία που ξεκίνησε εκ νέου ο Καναδάς το 2018, για να αντικαταστήσει το στόλο αεροσκαφών CF-18 της Αεροπορίας του (Royal Canadian Air Force).

Η καναδική κυβέρνηση σχεδιάζει να προμηθευτεί 88 μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσει τα γερασμένα CF-18. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lockheed Martin, η εταιρία αναμένει η καναδική κυβέρνηση να ανακοινώσει την τελική της επιλογή στις αρχές του 2021.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Καναδάς ήταν ενεργά ενδιαφερόμενο μέρος από την έναρξη του προγράμματος του μαχητικού Joint Strike Fighter το 1997. Το 2006, ο Καναδάς προσχώρησε, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, τη Δανία, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Νορβηγία σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU: Memorandum of Understanding) που αφορούσε το -φιλόδοξο- πρόγραμμα του F-35.

Η κατασκευάστρια εταιρία, Lockheed Martin, φροντίζει να υπενθυμίζει με νόημα, ότι περισσότερες από 100 καναδικές εταιρείες “υποστήριξαν” (βλ. συμμετείχαν και επωφελήθηκαν από…) την ανάπτυξη και παραγωγή του F-35, το οποίο δημιούργησε ή/και διατήρησε σχεδόν 10.000 θέσεις εργασίας στην καναδική οικονομία. Εάν επιλεγεί το F-35, η LM επισημαίνει ότι θα υποστηριχθούν περί τις 150.000 θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

«Είμαι περήφανος για τη συνεργασία του F-35 με τον Καναδά. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Καναδάς έχει αναπόσπαστο ρόλο στην ανάπτυξη του F-35. Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες και ισχύ στην καναδική Αεροπορία. Σήμερα, είναι τιμή για τον κόσμο της Lockheed Martin να υποβάλλεται η πρότασή μας στην καναδική κυβέρνηση. Ανυπομονώ για την απόφασή τους», δήλωσε για την εξέλιξη ο Greg Ulmer, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του F-35 Lightning II.

Το F-35 θα μετασχηματίσει τον αεροπορικό στόλο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά, συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρίας και θα παρέχει τις απαραίτητες δυνατότητες για την προστασία του καναδικού εναέριου χώρου. Ο μοναδικός συνδυασμός τεχνολογίας stealth και υπερσύγχρονων αισθητήρων θα επιτρέψει στην Αεροπορία του Καναδά να εκσυγχρονίσει τη συμβολή της στις επιχειρήσεις της NORAD (North American Aerospace Defense Command / Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας Βορείου Αμερικής).

Το F-35 που αποκαλείται από την κατασκευάστριας ως η ορθή επιλογή για τον Καναδά, θα διασφαλίσει την κυριαρχία στις περιοχές της Αρκτικής και θα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τις ολοένα και πιο προωθημένης επικινδυνότητας παγκόσμιες απειλές.