Κάμπο Σάντο… Ο ριψοκίνδυνος ελιγμός, ο απατεώνας “νικητής”

Το 1743 ο Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής διάνυε το τρίτο του έτος. Οι συγκρούσεις μαίνονταν από άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική και στην Ασία, σε έναν πόλεμο που όχι άδικα χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως Πρώτος Παγκόσμιος.

Η Ιταλία ήταν ένα ακόμα μέτωπο του πολέμου αυτού όπου Ισπανοί, Ναπολιτάνοι και Γάλλοι πολεμούσαν μαζί τους Αυστριακούς και το βασίλειο του Πεδεμοντίου. Μια μικτή στρατιά Ισπανών και Ναπολιτάνων, υπό τον Βαλλόνο στρατηγό κόμη ντε Γκάγκες είχε προχωρήσει βόρεια μέχρι τον ποταμό Πάναρο στη Μόντενα.

Η στρατιά αυτή παρέτασσε 11.400 πεζούς, 2.600 ιππείς και 12 πυροβόλα. Ο ντε Γκάγκες πιεζόταν ιδιαίτερα από τη Μαδρίτη για άμεσα αποτελέσματα. Αν και οι δυνάμεις που διέθετε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακές, εντούτοις και οι αντίπαλες που είχε να αντιμετωπίσει επίσης δεν ήταν σημαντικές. Υπήρχε όμως μια διαφορά, εκείνες διοικούντο από έναν εξαιρετικά ψύχραιμο άνδρα…

Κατόπιν των πιέσεων ο Ισπανός στρατηγός εισέβαλε στο εχθρικό δουκάτο της Μόντενα αναζητώντας την αποφασιστική σύγκρουση με την συμμαχική αυστριακή – πιεμοντέζικη δύναμη που διοικούσε ο στρατάρχης φον Τράουν και είχε δύναμη 9.000 πεζούς, 3.000 ιππείς και 25 πυροβόλα.

Οι αντίπαλες δυνάμεις

Οι δύο μικρές αντίπαλες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο μικρό χωριό Κάμπο Σάντο, 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόντενα. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr