Καμία επικοινωνία Αθήνας και Άγκυρας! Τηλέφωνο γιοκ εάν η Τουρκία δεν…

Στάση αναμονής μέχρι και την Πέμπτη οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX με το Oruc Reis κρατάει η Αθήνα. Σύμφωνα με τη διπλωματική συντάκτρια του Open TV Αλεξία Τασούλη το τοπίο είναι θολό καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση για τους επόμενους σχεδιασμούς του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα η επικοινωνία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείο του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον επικεφαλής του γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπράημ Καλίν έχει διακοπεί.

Σημειώνεται πως μέχρι να μπει ξανά το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν είχαν τακτικές επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων και με την παρουσία του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέγκερ. Πάντως, ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Γερμανία είναι ανοιχτός, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη η Αθήνα μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε γερμανική πρωτοβουλία.

Από την άλλη πλευρά το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών «βαραίνει» ακόμα περισσότερο καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε διάβημα στην Άγκυρα, ενώ ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές και προς τον ΟΗΕ και προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ακόμη έστειλε επιστολές προς διεθνείς οργανισμούς αεροπορίας και ναυτιλίας. Σε αυτές καταγγέλλει τον παράνομο χάρτη που δημοσιοποίησε το Σάββατο η Τουρκία λέγοντας ότι «η Άγκυρα επεκτείνει τον χάρτη της στη δικαιοδοσία της στην έρευνα και διάσωση».

Σημειώνεται πως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αναμένεται να στείλουν νέο μήνυμα στην Άγκυρα καθώς την Τετάρτη θα υπάρξει νέα Συνάντηση Κορυφής στη Λευκωσία. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση.

Πέτσας για Τουρκία: Η νέα κίνηση της Άγκυρας είναι προδήλως παράνομη
«Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία».

Τα παραπάνω τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Και συνέχισε: «υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα μέσω του αρμόδιου ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν». Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή