Καλές οι ιδεολογίες αλλά… μήπως η Κούβα έχει να μας διδάξει για τον COVID-19;

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο εκρηκτικά ζητήματα: Εάν επίκειται προεδρικό πραξικόπημα από τον Τραμπ και πως θα αμυνθούν στον κορονοϊό. Το ισχυρότερο κράτος στην υφήλιο έχει ζητήματα πολιτικά και υγειονομικά. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι μια Πολιτεία “αποσκίρτησε”: Η Καλιφόρνια ζητάει βοήθεια εν μέσω πανδημίας από την… Κούβα! Φαίνεται ότι οι “κομμουνισταί” του χθες προετοιμάστηκαν για τον covid-19 ήδη από το 1959.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Όταν άρχισαν να έρχονται κακά μαντάτα από την Κίνα στα τέλη του 2019 και όταν έβλεπαν την εξάπλωση του κορονοϊού με το νέο έτος, στην Αβάνα είχαν πρωτίσως δυνατό Plan A. Οι Κουβανοί δεν έχασαν καθόλου χρόνο. Βασιζόμενοι στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, εκπόνησαν ένα “σχέδιο πρόληψης και ελέγχου” ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, δίχως να περιμένουν τον ιό να χτυπήσει την πόρτα της χώρας.

Όταν λοιπόν αναφέρθηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα εφαρμόστηκαν ρυθμίσεις για τον εντοπισμό και την απομόνωση των επαφών: κινητοποίησαν φοιτητές ιατρικής ώστε να κάνουν έρευνα πόρτα-πόρτα σε όλη την επικράτεια. Έτσι εντόπισαν τα άτομα που ήταν ευάλωτα –άρρωστοι, έγγειες γυναίκες- τους έλεγξαν για συμπτώματα και ξεκίνησε άμεσα ένα πρόγραμμα δοκιμών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ