Και πάλι σε καθοδική τροχιά η τουρκική οικονομία…

Μπορεί η εισβολή στη Συρία και οι διπλωματικές ακροβασίες του Ερντογάν να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά κρίσιμη σημασία και γι’ αυτά έχουν οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία. Ο παράγων οικονομία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής υποστήριξης της πολιτικής του Τούρκου προέδρου.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η τουρκική οικονομία διανύει για δεύτερη φορά δύσκολη περίοδο. Η πρώτη ήταν το 2009 στην κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το τρέχον έτος υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η προσπάθεια εξάλειψης των σημαντικών οικονομικών ανισορροπιών που επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις με δεδομένο το βαθμό αβεβαιότητας στο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ας ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία: Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σημείωσε σημαντική επιβράδυνση το 2018 (+2,8%) σε σχέση με το 2017 (+7,4%).

Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019, η τουρκική οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-2,8%, -2,4% και -1,5%) σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγουμένου έτους.

Δηλαδή, η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Για το 2019 προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε ύφεση (-2%), λόγω της επιδείνωσης όλων των συνιστωσών που διαμορφώνουν το ΑΕΠ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ