Και πάλι εντός υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis… Τουρκική διακοίνωση στον ΟΗΕ

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από τις 10:35 το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis. Το τουρκικό ερευνητικό χθες είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατευθυνόταν προς την κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι απόψε τα μεσάνυχτα λήγει η τουρκική Navtex για την συγκεκριμένη περιοχή και όπως φαίνεται η Τουρκία σκοπεύει να την εξαντλήσει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τονίζεται ότι οι ελληνικές φρεγάτες παρακολουθούν τις κινήσεις του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.

Ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απαντά η Άγκυρα στην επιστολή της Αθήνας στα Ηνωμένα Έθνη για το Oruc Reis. Με τη ρηματική διακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι άκυρη, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Η Τουρκία επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η ρηματική διακοίνωση απορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της, και επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και «εξαφανίζει» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη. «Τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη» αναφέρεται στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK