Ήταν η αλαζονεία που “έφαγε” τον υπουργό των Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά;

Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μία δεν γυρίζει μας διδάσκει η λαϊκή παροιμία. Από ό,τι φαίνεται, όμως, ο Νίκος Κοτζιάς δεν τα πάει καλά με τις παροιμίες. Γι’ αυτό και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά τη διάρκεια των τρισήμισυ χρόνων που υπηρετεί ως υπουργός Εξωτερικών έχει υποβάλει τουλάχιστον 5-6 φορές την παραίτησή του. Για την ακρίβεια, μας λένε για περισσότερες φορές, αλλά είπαμε να κρατήσουμε μικρό καλάθι.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Πριν αρχίσει την Τρίτη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τίποτα δεν προμήνυε αυτά που θα ακολουθούσαν. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο τη Δευτέρα και είχαν συμφωνήσει στην ανανέωση του μορατόριουμ. Η μικροκρίση που είχε προκληθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον έκλεισε. Όλα φαίνονταν πως ήταν υπό έλεγχο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν είχαν υπολογίσει την «παράφρονα μεταβλητή», τον χαρακτήρα του Νίκου Κοτζιά. Μπορεί με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εξωτερικών να είχε παραμείνει σιωπηλός όσο μαινόταν ο θόρυβος για τις δηλώσεις Καμμένου, αλλά την Τρίτη πήγε στο Υπουργικό Συμβούλιο με λυμένο το ζωνάρι και με πρόθεση θεσμικά να βάλει στη θέση του τον υπουργό Άμυνας.

Όταν, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Νίκος Κοτζιάς πήρε τον λόγο και τα «έριξε» κανονικά στον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν του είπε μόνο ότι μπαίνει στα χωράφια του και ότι αναρμοδίως ασκεί εξωτερική πολιτική. Του είπε ακόμα πιο βαριές κουβέντες, ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και ότι κάνει κακό στη χώρα.

Επίθεση Καμμένου

Η προσπάθεια που έγινε να σταματήσουν τον έχοντα πάρει φόρα Νίκο Κοτζιά δεν είχε αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά ο επίσης εκρηκτικός υπουργός Άμυνας. Όχι μόνο υπερασπίστηκε τον εαυτό του, αλλά και αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα. Δεν είναι μόνο η αναφορά του για σχέσεις του ενδοκυβερνητικού αντιπάλου του με το σύστημα Σόρος. Έθεσε και θέμα διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ο υπουργός τα χρησιμοποιεί για αλλότριους σκοπούς.

Η βολή ήταν καίρια, επειδή εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούν ψίθυροι και εντός του υπουργείου, αλλά και εντός της κυβέρνησης ότι ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποιεί μυστικά κονδύλια για να χρηματοδοτεί το «Πράττω» και για να στήσει δικό του πολυσχιδή μηχανισμό που απλώνεται από τα Μίντια μέχρι ακόμη και στην παρακολούθηση διπλωματών. Τις δραστηριότητες αυτές, μάλιστα, συντονίζει σύμβουλός του, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά του.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε την αντεπίθεση Καμμένου, ζήτησε από τον πρωθυπουργό πολιτική κάλυψη, αλλά αυτός το απέφυγε επιμελώς. Παρενέβη σαν πυροσβέστης, ζητώντας από τους δύο υπουργούς του να σταματήσουν τις εκατέρωθεν βολές. Όπως είναι λογικό, για τον Αλέξη Τσίπρα το μείζον και καθοριστικό ήταν να διατηρήσει εν ζωή την κυβέρνησή του. Από τη στιγμή που είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, η παρέμβαση Κοτζιά ήταν τορπίλη. Επανέφερε το… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΔΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ