Ισλαμική Τρομοκρατία: Δεν είμαστε πρώτος στόχος… μα ούτε στο απυρόβλητο

Η πολύνεκρη πολλαπλή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών σε χριστιανικούς στόχους στη Σρι Λάνκα επανέφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την ισλαμική τρομοκρατία, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο που έχει έρθει για να μείνει στη Δύση, αλλά και διεθνώς, όπου υπάρχουν δυτικοί -κι όχι μόνο- στόχοι. Για μία ακόμα φορά, η αιματοχυσία έχει την υπογραφή του ISIS (σύμφωνα με ανακοίνωσή του), έστω κι αν οι δράστες ανήκουν σε τοπική ισλαμιστική οργάνωση.

Γράφει ο καθηγητής ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Από τον Ιούνιο του 2014, όταν είχε καταλάβει τη Μοσούλη στο Ιράκ, το ISIS έχει κάνει μεγάλη διαδρομή. Υπενθυμίζουμε πως είχε εισβάλει στο εκεί τουρκικό προξενείο και είχε συλλάβει 46 εργαζομένους, περιλαμβανομένου του γενικού προξένου.

Μετά από τρεις μήνες είχαν αφεθεί όλοι ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς. Ήταν η περίοδος που η Τουρκία αποτελούσε τη βασική οδό διελεύσεως εθελοντών και μεταφοράς πολεμικού υλικού προς κάθε λογής αντιπάλους του καθεστώτος Άσαντ και ειδικώς του ISIS.

Έκτοτε οι σχέσεις του Ερντογάν με τους φανατικούς πολεμιστές του Ισλάμ πήραν την κατιούσα. Τον Ιούλιο του 2015 άρχισαν πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία. Το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι ενώ αποδίδονταν σε ισλαμιστές, ουδείς αναλάμβανε την ευθύνη.

Η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2016 το Ισλαμικό Κράτος έκαψε ζωντανούς δύο αιχμαλωτισμένους Τούρκους στρατιώτες στη συριακή πόλη Αλ Μπαμπ και το κατέγραψε σε βίντεο.

Το επόμενο βήμα ήταν η επίθεση στο κλάμπ Ρέινα. Για πρώτη φορά μετά από σειρά επιθέσεων το ISIS ανέλαβε επισήμως την ευθύνη. Το Ρέινα ήταν εμβληματικό σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο μέσος Τούρκος δεν μπορεί να ταυτισθεί με τα πλούσια θύματα που εόρταζαν την έλευση της χριστιανικής πρωτοχρονιάς. Η επιλογή του στόχου έδειξε καλή γνώση της τουρκικής κοινωνίας.

Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 2.200 Τούρκους πολέμησαν μαζί με τους τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ. Χιλιάδες άλλοι πέρασαν από εκεί, ενώ σε όλη την Τουρκία υπάρχουν ενεργά δίκτυα υποστηρίξεως από τζαμιά και ιμάμηδες μέχρι ισλαμικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Όλα αυτά δείχνουν την ιδιότυπη και αντιφατική σχέση των Τούρκων (και της Τουρκίας ως κράτους) με τους τζιχαντιστές. Η Τουρκία, άλλωστε, προστατεύει ακόμα τους τζιχαντιστές που έχουν εγκλωβισθεί στο Ιντλίμπ της Συρίας. Στην περίπτωση του Ερντογάν ισχύει απολύτως η ρήση: έσπειρε ανέμους, θέρισε θύελλες. ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΕΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ