Ίσινγκερ: «Ατζέντα ανθεκτικότητας» για την Ευρώπη μετά την πανδημία

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ τάσσεται υπέρ μιας «ατζέντας ανθεκτικότητας» για την Ευρώπη μετά την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι δυνάμεις αντίστασης κατά των μελλοντικών κρίσεων πρέπει να γίνουν ισχυρότερες. Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε πολλές προϋπάρχουσες συνθήκες στη διεθνή τάξη. Το απαραβίαστο των συνόρων στην Ευρώπη θα αποτελούσε κεντρικό στοιχείο μιας τέτοιας ατζέντας. Μια “ατζέντα ανθεκτικότητας” περιλαμβάνει επίσης ένα πιο σταθερό ευρώ και καλύτερη ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο Ίσινγκερ επανέλαβε το αίτημά του «για πλειοψηφικές αποφάσεις στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας». Αναμένει επίσης ότι «ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει μια σκληρή πολιτική απέναντι στην Κίνα. Επομένως, η διαμόρφωση μιας διατλαντικής στρατηγικής για την Κίνα θα αποτελέσει μείζονα πρόκληση για τους Ευρωπαίους. Μόνο εάν η Ευρώπη μιλά με μία φωνή και δεν υπάρχει γερμανική, ιταλική, γαλλική πολιτική Κίνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με αυτοπεποίθηση να διαπραγματευτεί μια κοινή στρατηγική με τις ΗΠΑ.

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο και αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα το νωρίτερο», πρόσθεσε ο Ίσινγκερ.

Πηγή : Handelsblatt