Ισχυρός “πονοκέφαλος” για Τζο Μπάιντεν και δυτική βιομηχανία οι Σπάνιες Γαίες

Μπορεί τα μοντέλα της Tesla να άλλαξαν το εδώ και έναν αιώνα εδραιωμένο καθεστώς στην αυτοκινητοβιομηχανία όμως κανείς, σχεδόν, δεν γνωρίζει με το τι «κρύβουν» στο εσωτερικό τους. Οι λέξεις Νεοδύμιο και Πρασεοδύμιο, είναι παντελώς άγνωστες στον μέσο καταναλωτή. Δεν θα έπρεπε, όμως, ναι είναι καθόλου αδιάφορες, αφού αυτά τα χημικά στοιχεία κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κινούνται. Και σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αυτά και άλλα 15 χημικά στοιχεία της κατηγορίας των λεγόμενων Σπάνιων Γαιών δίνουν το πάνω χέρι στην Κίνα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σε τεχνολογίες αιχμής.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΙΟΥΡΗ
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Οι ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό της αγοράς με σπάνιες γαίες έχουν αυξηθεί και πάλι με τη γνωστοποίηση νομοσχεδίου που εξέδωσε η κινεζική κυβέρνηση για αυστηρότερο έλεγχο στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Τα βαρύτερα στοιχεία της εν λόγω χημικής ομάδας, όπως το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο, χρησιμοποιούνται στους μόνιμους μαγνήτες που απαιτούνται για τους κινητήρες σε ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κινεζικές εταιρείες θα πρέπει να ακολουθούν τους νόμους και τους κανονισμούς ελέγχου για την εξαγωγή σπάνιων γαιών. Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση υφιστάμενου νόμου, ο οποίος αποσκοπεί στην απαγόρευση των εξαγωγών τεχνολογιών αιχμής και προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή στρατιωτικού υλικού.

Γιατί, όμως, οι σπάνιες γαίες έχουν τόσο βαρύνουσα σημασία; Πρόκειται για δεκαεπτά μέταλλα εξαιρετικής σπανιότητας με πραγματικά εξωτικές ιδιότητες, απαραίτητες για την παραγωγή κάθε προϊόντος που ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής: συσκευές λέιζερ, smartphones, οθόνες υγρών κρυστάλλων, μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, φωτοβολταϊκά συστήματα, λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, ανεμογεννήτριες ακόμα και αντιβαλλιστικοί πύραυλοι, ραντάρ ή πυρομαχικά ακριβείας. Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς τη χρήση σπάνιων γαιών.

Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν συνυπολογίσει κανείς ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η Κίνα ελέγχει πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών ενώ στο έδαφός της κρύβεται το 1/3 των παγκόσμιων κοιτασμάτων.

Πρακτικά διατηρεί ένα ιδιότυπο μονοπώλιο, αφού η έκθεση των όλων των χωρών και εταιρειών που παράγουν υψηλή τεχνολογία στα κινεζικές εξαγωγές σπάνιων γαιών είναι σχεδόν απόλυτη. Κατά συνέπεια τυχόν περιορισμός στις εξαγωγές απειλεί «στεγνώσει» τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας από αναντικατάστατες πρώτες ύλες.

Στέλεχος ξένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ιαπωνία, μιλώντας στο πρακτορείο NikkeiAsia, αποκάλυψε ότι υπήρχαν ανησυχίες πως η Κίνα θα χρησιμοποιούσε τον νέο νομοσχέδιο ως αντίποινα για τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ισχυρίζεται ότι τα νέο νομοσχέδιο απλά απαγορεύει την αγορά και πώληση προϊόντων σπάνιων γαιών που εξάγονται παράνομα.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ενώ καθώς οι βιομηχανίες άμυνας και τεχνολογίας «διψάνε« για τα συγκεκριμένα μέταλλα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι τιμές τους να εκτιναχθούν στα ύψη.