Ήρθε η ώρα να τα μαζεύει το ΝΑΤΟ από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας;

Πριν καιρό, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα των F-35, να την εμπιστευτούν στο εξής: Όταν θα τοποθετούσε τους S-400 δεν θα άφηνε τη Μόσχα να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες δυτικής τεχνολογίας. Προφανώς, οι ΗΠΑ δεν πείστηκαν και πέταξαν έξω από το πρόγραμμα την Τουρκία. Οι νέες εξελίξεις, όμως, με τους S-400, πιθανώς να αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά την Ελλάδα καθώς οι Αμερικανοί μάλλον ψάχνουν εναλλακτικές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SLpress

Οι S-400 έχουν την ικανότητα να ταυτοποιούν και να καταρρίπτουν τα μαχητικά F-35. Σήμερα, λοιπόν, η πρόσφατη ενεργοποίηση και δοκιμή των πυραύλων με πραγματικά πυρά παράγει νέες εξελίξεις στο πλαίσιο της αμερικανικής δυσπιστίας έναντι της Τουρκίας. Τον Αύγουστο του 2020, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση “Ευνομία” στα ανοιχτά της Κύπρου.

Η Ελλάδα, η οποία διαθέτει μια παλαιότερη έκδοση πυραύλων, τους S-300, ανησυχεί ιδιαίτερα δεδομένου ότι σε ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος δοκίμασαν οι Τούρκοι την αποτελεσματικότητα του S-400. Οι S-400 επιτρέπουν στην Τουρκία να καλύψει ολόκληρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, μετά τους F-35, έρχεται και μια άλλη οπλική δυνατότητα που διστάζει να χαρίσει η Δύση στην Τουρκία. Το NATO πλέον θα υιοθετήσει το νέο σύστημα αναγνώρισης/ταυτοποίησης εχθρικών αεροσκαφών περνώντας στο… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ