Ήρωες, “δειλοί” & προδότες της τιτανομαχίας των Θερμοπυλών… (ΒΙΝΤΕΟ)

Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί καταλυτική σύγκρουση της παγκόσμιας ιστορίας. Αποτελεί αιώνιο παράδειγμα ανδρείας και αυτοθυσίας. Οι Θερμοπύλες είναι συνυφασμένες με το όνομα του Λεωνίδα και των 300 Σπαρτιατών. Ωστόσο στον έσχατο αγώνα οι Σπαρτιάτες δεν ήσαν μόνοι. Οι αρχές πηγές δεν συμφωνούν ούτε για την αρχική, ούτε για την έσχατη δύναμη των Ελλήνων που πολέμησαν και έπεσαν στις Θερμοπύλες. Θεωρείτε πιθανή η παρουσία 900 Ειλώτων ακολούθων των 300, ενώ τεκμηριωμένη είναι η παρουσία 700 Θεσπιέων και ίσως άλλων τόσων ακολούθων τους.

Βασικός πρωταγωνιστής της μάχης ήταν αναμφισβήτητα ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας. Ο Λεωνίδας ήταν περίπου 60 ετών την εποχή της μάχης έχοντας γεννηθεί το 540 π.Χ. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του δεν δίστασε στιγμή να τεθεί επικεφαλής της συμμαχικής ελληνικής δύναμης που θα κρατούσε τις Θερμοπύλες. Ο ίδιος είπε το περίφημο «Μολών Λαβέ» (έλα να τα πάρεις) στους Πέρσες όταν του ζήτησαν να καταθέσει τα όπλα.

Όταν ο Λεωνίδας πληροφορήθηκε ότι οι Πέρσες θα τους κύκλωναν έδιωξε όλους τους άλλους στρατιώτες του αποφασισμένος να παραμείνει ο ίδιος και οι 300 (με τους ακολούθους τους;) στις Θερμοπύλες δρώντας ως οπισθοφυλακή. Μαζί του, αυτόβουλα, αποφάσισαν να παραμείνουν και 700 Θεσπιείς, από την ομώνυμη μικρή πόλη της Βοιωτίας. Μαζί του ο Λεωνίδας κράτησε και 400 Θηβαίους με τη βία, λέει ο Ηρόδοτος.

Η τελευταία αυτή πληροφορία ελέγχεται διότι θα ήταν μάλλον δύσκολο και επικίνδυνο για τον Λεωνίδα να κρατά με τη βία υπό έλεγχο 400 οπλίτες την ώρα που ετοιμαζόταν να δώσει τον έσχατο αγώνα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Θηβαίοι παραδόθηκαν αλλά και αυτό δεν θα ήταν και τόσο εύκολο μέσα στην σύγχυση της μάχης και την σφαγή. Όσον αφορά τους Θεσπιείς επικεφαλής τους ήταν Δημόφιλος, γιος του Διαδρόμου. Οι Θεσπιείς εθελοντικά αποφάσισαν να πεθάνουν στο πλευρό των Σπαρτιατών. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr