Ιράν: Δείχνει ΗΠΑ-Ισραήλ ο Χαμενεΐ, μέγα πλήγμα για τους “Φρουρούς”

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας συνδέεται με «συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή» και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Αυτό το έγκλημα αποτελεί συνέχεια των συνωμοσιών των περιφερειακών κρατών που είναι μαριονέτες των ΗΠΑ και στόχος τους είναι να προκαλέσουν ανασφάλεια στην χώρα μας» επισήμανε ο Χαμενεΐ σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, χωρίς να κατονομάζει καμία χώρα.

Η επίθεση προκάλεσε πλήγμα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ, το Ιράν, η οποία έχει υπάρξει σχετικώς σταθερή σε σχέση με τις γειτονικές της αραβικές χώρες που βιώνουν ταραχές μετά τις εξεγέρσεις του 2011 σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος και αποτελούν έναν πανίσχυρο και καθοριστικό πυλώνα για το σύγχρονο Ιράν. Έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς δυτικούς αναλυτές ως η ελίτ της ιρανικής κοινωνίας.

Δημιουργήθηκαν την επαύριο της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Η συμμετοχή τους στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-1988) ήταν καταλυτική και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλου κύρους στην ιρανική κοινωνία.

Σήμερα είναι ένα αυτόνομο και επίλεκτο στρατιωτικό σώμα το οποίο αριθμεί περίπου 120.000 άνδρες. Οι Φρουροί λαμβάνουν την καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση. Εκτός των χερσαίων μονάδων, διαθέτουν και δικό τους ναυτικό, αεροπορία και υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι Φρουροί από το 2009 και μετά ελέγχουν τις ναυτικές επιχειρήσεις στα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου.

Βίντεο που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόραση δείχνει τους στρατιώτες σε σύγχυση. Ένας από αυτούς βρίσκεται όρθιος μπροστά από την εξέδρα και ρωτάει: “Από πού ήρθαν;” και ένας άλλος απαντάει “από πίσω μας”.

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε για την επίθεση “στοιχεία τακφίρι”, σε μια αναφορά προς τους ενόπλους σουνίτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Κουζεστάν, όπου έχουν σημειωθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από μειονότητες Αράβων στο κυρίως σιιτικό Ιράν.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ