Ιράκ: Ο ηγέτης των σιιτών καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ

Ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν μαζικά για να καταγγείλουν την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα, μετά και το αίτημα του ιρακινού κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

«Ο ουρανός του Ιράκ και η εθνική κυριαρχία του παραβιάζονται από τις δυνάμεις των εισβολέων» ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος στις ΗΠΑ. Στις αρχές Ιανουαρίου, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί και ο υπ’ αριθμόν 2 της ιρακινής δύναμης Χασντ αλ Σαάμπι, ο Άμπου Μάχντι αλ Μοχάντι.

Στην ανάρτησή του ο Μοκτάντα Σαντρ κάνει λόγο για μια «ιρακινή εξέγερση» και για την οργάνωση «μιας ειρηνικής διαδήλωσης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων εναντίον της αμερικανικής παρουσίας». Δεν διευκρινίζει ωστόσο το πότε θα γίνει αυτή η κινητοποίηση.

Ο Σαντρ, που έχει εκατομμύρια υποστηρικτές στο Ιράκ, είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να κατεβάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και άλλες περιοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ