ΗΠΑ: Σκληρές κόντρες για κυρώσεις στην Τουρκία, μα από… τηγανίτα, τίποτα!

Δεν υπάρχουν εξελίξεις στην Ουάσιγκτον για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κόπασε η ανησυχία. Αντίθετα… Εννοώ δεν έχουμε επίσημες δηλώσεις, αλλά γίνονται πολλά στο παρασκήνιο.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Δεν γνωρίζουμε επίσημα αν έχει απαντηθεί η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, με την οποία του ζητούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να σταματήσει την Τουρκία. Αν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί συχνά με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Δεν εκδίδονται σχετικές ανακοινώσεις αλλά οι συνομιλίες τους είναι συχνές.

Και δεν γνωρίζουμε επίσης ποιες είναι οι αποφάσεις ή αν θέλετε οι προθέσεις του κ. Πομπέο για να απαντηθεί η τελευταία πρόκληση της Τουρκίας με τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400. Διότι πρόκειται για μία μεγάλη προσβολή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν μία πολύ περίεργη αδυναμία έναντι της κατοχικής δύναμης.

Βασικά αυτό που λογικά έπρεπε να ακολουθήσει είναι η αποστολή στο Λευκό Οίκο του πακέτου κυρώσεων στην Τουρκία. Και ταυτόχρονα η ενημέρωση του Κογκρέσου για τις όποιες αποφάσεις. Αποτελεί υποχρέωση του κ. Πομπέο σύμφωνα με το νόμο.

Στις περιπτώσεις αυτές ο υπουργός Εξωτερικών επιλέγει το ένα από τα τρία πακέτα κυρώσεων. Το σκληρό, το μέτριο και το σχετικά ανώδυνο. Όμως, όλα τα πακέτα περιλαμβάνουν μέτρα εναντίον της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει έρθει σε μία σκληρή αντιπαράθεση με σημαντικούς γερουσιαστές, οι οποίοι -πολύ ορθά- ζητούν τα αυτονόητα. Τον σεβασμό των αμερικανικών νόμων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ