ΗΠΑ: Οι σκοτεινές δουλειές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου… στο ξενοδοχείο “Watergate”

Τη στιγμή που η Κύπρος, ορθώνει μόνη της –στο πλαίσιο της ΕΕ– ανάστημα έναντι της Τουρκίας, η Άγκυρα είναι η χώρα που έχει την “τιμή” να φέρνει ξανά στις μνήμες το όνομα Watergate. Λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, αποκαλύψεις αμερικανικών ΜΜΕ δείχνουν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έχει στήσει, από το 2017, ένα σκοτεινό δίκτυο από πράκτορες, μεγιστάνες και πολιτικούς ώστε να επηρεάσει την κυβέρνηση Τραμπ. To μέρος μάλιστα που επέλεξαν οι Τούρκοι να κλείσουν τη συμφωνία ήταν το ξενοδοχείο Watergate. Πλέον ο Τσαβούσογλου μπορεί άνετα να ενταχθεί στο ιστορικό του διάσημου ξενοδοχείου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SLpress

To μεσημέρι της 19ης Ιανουαρίου του 2017, δηλαδή μία πέρα πριν ο -όχι και τόσο αθώος- πρόεδρος Ομπάμα έδινε τη σκυτάλη επίσημα στον Τραμπ, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Watergate είχε μια σημαντική κράτηση. Το τραπέζι είναι ρεζερβέ για μια περίεργη παρέα: Θα πίναν και θα τρώγαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Αμερικανός Μπράιαν Μπάλαρντ, ο Αζερμπαϊτζανός Μουμπαρίζ Μανσίμοβ και ο Αμερικανο-ουκρανός, Λεβ Πάρνας. Μια πολυπολιτισμική παρέα λοιπόν.

Ο Μπράιν Μπάλαρντ είναι το αφεντικό της ομώνυμης εταιρείας που ειδικεύεται στο lobbying, και που φυσικά ανήκει στον ίδιο τον Μπράιαν Μπάλαρντ, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ. Ο Μπάλαρντ ήταν και στην επιτροπή ορκωμοσίας του νέου προέδρου. Αυτό ήταν το πρόσωπο που θέλανε οι Τούρκοι.

Ο Μουμπαρίζ Μανσίμοβ είναι επιχειρηματίας γεννημένος στο Αζερμπαϊτζάν και ιδρυτής του ομίλου εταιρειών Palmali, μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, καθώς και του ποδοσφαιρικού συλλόγου Khazar Lankaran στο Αζερμπαϊτζάν. Το 2006 πολιτογραφήθηκε Τούρκος πολίτης καθώς έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια στην Τουρκία ενώ κάποτε κατείχε τη μαρίνα Yalikavak. Φαίνεται χάλασε η δουλειά μαζί του στην πορεία και στις 15 Μαρτίου 2020, οι τουρκικές αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία της εμπλοκής του στο κίνημα Γκιουλέν.

Ο Ουκρανός Λεβ Πάρνας που μεγάλωσε στο Μπρούκλιν ήταν ένας άγνωστος επιχειρηματίας που χρώσταγε. Κατά τη διάρκεια όμως της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Παρνάς κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του Τραμπ. Γι’ αυτό και όταν κέρδισε ο Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016, ο Παρνάς ήταν εκεί στον Λευκό Οίκο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ