ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά του Ιράκ αν προμηθευτεί ρωσικούς πυραύλους S-400

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν με επιβολή κυρώσεων το Ιράκ εάν αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. «Σε ό,τι αφορά τους S-400, η αγορά τους είναι πιθανό να οδηγήσει σε κυρώσεις. Για αυτό συμβουλεύουμε τους εταίρους μας να μην κάνουν τέτοιες αγορές», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Τζόι Χουντ.

Το Ιράκ επιθυμεί να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από το 2017. Ωστόσο, ο φόβος επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στάθηκε μέχρι σήμερα ανασταλτικός παράγοντας για τη Βαγδάτη. Την περασμένη Δευτέρα όμως, ο Ιρακινός πρέσβης στην Τεχεράνη, Σαάντ Τζαουάντ Καντίλ, μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για την απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών.

Στα μεσανατολικά δημοσιεύματα δεν αποσαφηνίζεται εάν η Βαγδάτη συζητά να αγοράσει S-300 ή S-400. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει πωλήσει S-300 στο Ιράν και S-400 στην Τουρκία. Έχει δωρίσει S-300 στη Συρία. Η απόκτηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος γίνεται από χώρες που επιθυμούν να διαθέτουν ένα αντιαεροπορικό όπλο ικανό να αντιμετωπίσει την αμερικανική αεροπορική υπεροπλία.

ΠΗΓΗ: TRIBUNE