ΗΠΑ – κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής υπαγόρευσε την πολιτική του Τραμπ;

Μπορεί ο Έλληνας καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, να έχει επηρεάσει την πολιτική του προέδρου Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η ιστοσελίδα Buzzfeed, η οποία επικαλείται σειρά από email του αιρετικού ακαδημαϊκού. Δεν πρόκειται για απόρρητα emails, αλλά για έγγραφα επικοινωνίας με πολλούς αποδέκτες, στα οποία εκφράζονται λίγο – πολύ οι ίδιες θέσεις για τον κορωνοϊό, που ο κ. Ιωαννίδης είχε καταστήσει γνωστές σε σειρά από εμφανίσεις του σε διεθνή, αλλά και σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον 54χρονο Γ. Ιωαννίδη, που έγινε διάσημος στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την έρευνα με την οποία απέδειξε, πριν από 15 χρόνια, ότι οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες είναι ανακριβείς(!), ο κορωνοϊός έχει θνησιμότητα συγκρίσιμη με εκείνη της κοινής γρίπης. Κατά συνέπεια, κατά τον ίδιο, οι καραντίνες μπορούν να οδηγήσουν σε τόσο μεγάλη οικονομική κρίση ώστε να απειληθούν πολύ περισσότερες ζωές.

Ωστόσο, οι προσεγγίσεις του κ. Ιωαννίδη, παρά το γεγονός ότι δεν απέχουν πολύ από αντίστοιχες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ήρθε σε σύγκρουση με το Imperial College, το οποίο «επέβαλε» την καραντίνα, χαρακτηρίστηκαν επιστημονικά αβάσιμες από πολλούς επιδημιολόγους, ανάμεσα στους οποίους και ο Μαρκ Λίπσιτς, καθηγητής Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ.

Τον Μάρτιο, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριζε ότι η μετάδοση του ιού στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» δείχνει ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των φορέων με συμπτώματα. Κατά συνέπεια, η θνησιμότητα, αν υπολογιστεί με βάση το σύνολο όσων έχουν προσβληθεί, είναι πολύ μικρή. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά συγκέντρωσε δίπλα του οκτώ επιστήμονες από το Stanford, το Berkeley και άλλα πανεπιστήμια και επιχείρησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Η συνάντηση δεν έγινε, αλλά πολλοί πιθανολογούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του κ. Ιωαννίδη, ο οποίος εμφανίστηκε και στο δίκτυο Fox. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ