ΗΠΑ – Κίνα: Νέος καυγάς λόγω Πενς – Χονγκ Κονγκ, με “εμπλοκή “NBA & Nike

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα σθεναρά τις επικριτικές δηλώσεις που έκανε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος κατηγόρησε το NBA ότι τάσσεται στο πλευρό του κινεζικού “αυταρχικού καθεστώτος” και υποστήριξε τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν καλά να κοιτάζουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, όπως τη βία από την οπλοκατοχή, παρά να στρέφουν την οργή τους στην Κίνα.

“Οι δηλώσεις του δείχνουν την απόλυτη αλαζονεία και υποκρισία του, είναι γεμάτες πολιτικές προκαταλήψεις και ψέματα. Η Κίνα εκφράζει την βαθειά της αγανάκτηση και την απόλυτη αντίθεσή της”, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, την Κίνα για περιστολή “των δικαιωμάτων και των ελευθεριών” στο Χονγκ Κονγκ και την αμερικανική εταιρεία Nike και το NBA ότι ευθυγραμμίστηκαν με το Πεκίνο σε μια διαφωνία σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

Σε πολιτική του ομιλία για την Κίνα, στην οποία έθιξε μια σειρά από διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών ενόψει των προσεχών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας που έχουν στόχο τον τερματισμό του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, ο Πενς σημείωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την αντιπαράθεση με την Κίνα ούτε να “αποσυνδεθούν” από τον κύριο οικονομικό τους αντίπαλο.

Ωστόσο δεν δίστασε, αναφερόμενος σε ορισμένες από τις πολιτικές διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών, να υποστηρίξει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, να εξυμνήσει σαν φάρο της δημοκρατίας την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, και να επικρίνει την Κίνα για την μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Η Κίνα υπερασπίζεται σθεναρά την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια και δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να αναμειχθεί στις εσωτερικές της υποθέσεις όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν ή την Σιντζιάνγκ, σημείωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

“Μια χούφτα πολιτικοί με επικεφαλής τον Πενς έχουν μπερδέψει το μαύρο με το άσπρο σε αυτά τα ζητήματα, κάνοντας ανεύθυνα σχόλια και δημιουργώντας φήμες για να συκοφαντήσουν άλλους”, πρόσθεσε η Χουά. Ο Πενς γίνεται “εύκολα αλαζόνας” όταν πρόκειται για άλλες χώρες, αλλά κλείνει τα μάτια στις παθογένειες της χώρας του, προσπαθώντας αντ’ αυτού να στρέψει την προσοχή του αμερικανικού κοινού σε άλλα έθνη, πρόσθεσε.

“Από τις παρακολουθήσεις σε μεγάλη κλίμακα του ‘Prismgate’ ως τα συχνά και σοβαρά επεισόδια με πυροβολισμούς, από τις απανταχού παρούσες ρατσιστικές διακρίσεις ως το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, από τις κυρώσεις κατά άλλων χωρών, την αυθαίρετη αποχώρηση από διεθνείς συμφωνίες, συνθήκες και την κακή συμπεριφορά, το ήθος και η εμπιστοσύνη έχουν χαθεί από καιρό”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά τον σκληρό τόνο του υπουργείου, η υποστηριζόμενη από το κινεζικό κράτος εφημερίδα Global Times ανέφερε σε κύριο άρθρο της πως, μολονότι ο Πενς επανέλαβε πολλές από προηγούμενες επικρίσεις του, υπάρχει ακόμη “περιθώριο αισιοδοξίας”.

“Έδωσε έμφαση στο ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ‘αποσυνδεθούν’ και επανέλαβε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την πρόθεση να υπάρξει ένα νέο μέλλον με την Κίνα”, σημείωσε η εφημερίδα. “Επίσης υπογράμμισε τη φιλία ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ”, επισήμανε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ