ΗΠΑ: “Κεραυνοί” ΥΠΑΜ, “φρένο” από ΥΠΕΞ κατά Β. Κορέας… είναι στρατηγική;

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε το «αφεντικό» του Πενταγώνου, στρατηγός των Πεζοναυτών εν αποστρατεία, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος προειδοποίησε τη βορειοκορεατική ηγεσία να σταματήσει να μελετά ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος και την καταστροφή των ανθρώπων του.

Ο Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε την Πιονγκ Γιανγκ ότι οποιαδήποτε ενέργειά της θα ωχριά μπροστά σε αυτό που μπορεί να υποστεί και ότι θα χάσει είτε σε «κούρσα εξοπλισμών» είτε σε σύγκρουση εάν επιλέξει να εμπλακεί. Παρότι οι ΗΠΑ επιθυμούν λύση μέσω διπλωματικών διεργασιών, η συνδυασμένη ισχύς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δεν έχει ανάλογο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται, ότι για πρώτη φορά Αμερικανός επίσημος, εν προκειμένω ο πρόεδρος Τραμπ, απαντώντας στις απειλές του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, τους θύμισε ότι η πρώτη εντολή που έδωσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ήταν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο είναι πιο ισχυρό από κάθε άλη στιγμή στην αμερικανική Ιστορία.

Είτε παίζοντας τον ρόλο του «καλού μπάτσου», καθώς οι σχέσεις του με το Πεντάγωνο και τον Τζέιμς Μάτις φέρονται να είναι σε πολύ καλό επίπεδο, είτε εκφράζοντας ελαφρά διαφοροποίηση ως προς το ύφος των απειλών που εκτοξεύονται, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, κάλυψε τον Λευκό Οίκο λέγοντας ότι ο Τραμπ διαβίβασε ένα μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν στη γλώσσα που καταλαβαίνει και ότι έτσι έπρεπε ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία και περιθώριο λανθασμένου υπολογισμού.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει την πολιτική των κυρώσεων και της απομόνωσης του καθεστώτος της Πιονγκ Γιανγκ και ότι επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να κοιμούνται ήσυχοι τις νύχτες. Ο Τίλερσον μάλιστα που ταξίδεψε στην Ασία, βρέθηκε στη νήσο Γκουάμ που έχει τεθεί στο στόχαστρο της Βόρειας Κορέας, για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του.

Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει σύμπνοια και κοινή πολιτική ανάμεσα σε Λευκό Οίκο, Πεντάγωνο και State Department, καθώς ο Τίλερσον αποκάλυψε ότι μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, το State Department συνομίλησε με τον Λευκό Οίκο για τα της Βόρειας Κορέας για περίπου μία ώρα.

Ωστόσο, απορίες προκαλεί και η δήλωση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος απέρριψε κάθε συζήτηση για απευθείας συνομιλίες με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Στις ΗΠΑ όμως υπάρχουν φωνές, κυρίως των Δημοκρατικών, οι οποίες κάνουν λόγο για απρόσεκτη και παρακινδυνευμένη ρητορική, προσθέτοντας αβεβαιότητα αναφορικά με την πραγματική – επεξεργασμένη αμερικανική θέση.

Κατά συνέπεια, θέμα εξακολουθεί να υπάρχει με την αμερικανική στρατηγική απέναντι στη Βόρεια Κορέα, εκτός κι αν υπάρχει και η ρητορική δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη, λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην Ουάσιγκτον και δεν αποτελεί μυστικό. Πρόκειται για έναν παράγοντα γεωπολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, θα μπορούσε όμως να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.