ΗΠΑ – Γερουσία: Μεγάλη ήττα του διδύμου της συμφοράς Τραμπ και Ερντογάν

Η χθεσινή μέρα για την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ήταν από αυτές που λέμε πως χρειαζόταν ανθρώπους με γερά νεύρα για να την αντέξουν. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζονταν γερουσιαστές, οι οποίοι αποδείχθηκαν πολύ αφοσιωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο) και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) κατέθεσαν νομοσχέδιο που προβλέπει σκληρές δηλώσεις στην Τουρκία. Ο συνάδελφός τους, Ραντ Πολ, που κατάντησε υποτακτικός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε ένσταση με αποτέλεσμα η προσπάθεια για επιβολή των κυρώσεων προς στιγμή να «παγώσει».

Επρόκειτο για μία μεγάλη απογοήτευση, καθώς στα μάτια όσων πάλευαν για να τιμωρηθεί η Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και την αντιαμερικανική ενέργεια αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, ο Λευκός Οίκος είχε κάνει το …«θαύμα» του. Ένα «θαύμα» που κράτησε λίγο, καθώς υπό την πίεση των συναδέλφων του ο κ. Πολ απέσυρε την ένσταση.

Απ’ εκεί και πέρα η έγκριση του σχεδίου νόμου ήταν ένας …περίπατος, καθώς 18 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων και μόλις 4 ψήφισαν κατά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής πιστεύει ότι το αποτέλεσμα στην Ολομέλεια της Γερουσίας θα είναι ακόμα πιο ισχυρό. Δήλωσε μετά γνώσεως ότι αναμένει πως 98 συνάδελφοι του από τους 100, θα τιμωρήσουν την Τουρκία. Μεγάλη κουβέντα που μένει να αποδειχθεί.

Ο κ. Τζιμ Ρις, που πρωτοστάτησε στην έγκριση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων αισιοδοξεί ότι ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Πλειοψηφίας Μιτς Μακ Κόνελ δεν θα σταματήσει τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Σημειώνω ότι το έχει πράξει μερικές φορές για θέματα που αφορούν την Τουρκία. Εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με εντολή του Λευκού Οίκου. Γνωρίζει, όμως, ότι δεν μπορεί να αρνείται την απόδοση Δικαιοσύνης για πάντα προστατεύοντας το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας.

Και επίσης ξέρει πως η συντριπτική πλειοψηφία των γερουσιαστών του Κόμματος του, επιθυμεί διακαώς να τιμωρήσει την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γερουσίας είναι απαραίτητη για να ισχύσουν οι κυρώσεις. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, και ο κ. Μακ Κόνελ, θα το νιώσει στην πράξη. Η οργή εναντίον της Τουρκίας έχει πλημμυρίσει το Κογκρέσο.

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Η απέχθεια για την Τουρκία είναι πιο ισχυρή και αυτής για τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κούβα. Και το αναφέρω για να αντιληφθούν οι εκτός Αμερικής αναγνώστες μας, τη σοβαρότητα της κατάστασης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ