ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν τις κυρώσεις από το Κογκρέσο η Τουρκία

Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία συνιστά βαρόμετρο για τις μελλοντικές εξελίξεις στην αραβική χώρα σε γεωπολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Κυρίως όμως θέτει σε δοκιμασία τις εύθραυστες ισορροπίες που υφίστανται στις ΗΠΑ ανάμεσα στο αμερικανικό Κογκρέσο και τον πρόεδρο Τραμπ. Και τούτο διότι η τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία διακυβεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αυτά δύναται να ταυτοποιηθούν ως ακολούθως:

Γράφει η ΑΝΤΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Πρώτον, απώλεια αμερικανικού ελέγχου επί κρίσιμων ενεργειακών πηγών και υποδομών μεταφοράς ενέργειας στην βορειανατολική Συρία. Οι αμερικανικά υποστηριζόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ελέγχουν πλήρως τις πετρελαιοπηγές Αλ-Όμαρ, Aλ-Τζάφρα και Τανάκ καθώς και τα οικόπεδα φυσικού αερίου Αλ-Ίζμπα και Κόνοκκο.

Αυτές ήταν οι κυριότερη πηγή εσόδων της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προτού αυτή ηττηθεί από τις ΗΠΑ και τους Κούρδους. Με την τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία, ο αμερικανικός ενεργειακός έλεγχος εκτιμάται ότι θα απολεσθεί. Επομένως θα μηδενιστεί και κάθε δυνατότητα αμερικανικής επιρροής στο καθεστώς Άσσαντ για τον καθορισμό του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας.

Δεύτερον, απώλεια εμπιστοσύνης των αραβικών χωρών έναντι της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας ρήγμα στις διμερείς σχέσεις με κρίσιμους συμμάχους. Η εγκατάλειψη των Κούρδων της Συρίας, (που αποτέλεσαν τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους), αναμένεται να αφήσει στίγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την αμερικανική διπλωματία και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία φαίνεται ότι θα θέσει σε εκκίνηση διαδικασίες αποσταθεροποίησης στην ήδη εύθραυστη Συρία. Πόσο μάλλον που οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν υπό κράτηση τουλάχιστο 11 χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε διάφορες εγκαταστάσεις στην βορειοανατολική Συρία.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, 56 Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή που απηύθυναν στον πρόεδρο Τραμπ, ζητούν να μάθουν που ακριβώς πρόκειται να μεταφερθούν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που αποσύρονται από την βορειοανατολική Συρία. Επίσης ζητούν με ποιο τρόπο η Ουάσιγκτον θα εξασφαλίσει την προστασία των άμαχων Κούρδων καθώς και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Επιπλέον ζητούν να μάθουν την αμερικανική κόκκινη γραμμή έναντι της Τουρκίας και τον τρόπο που θα καταστρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος την τουρκική οικονομία, όπως ο ίδιος δήλωσε δημόσια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ