ΗΠΑ- ΕΕ ξεχνούν το σημαντικότερο! Η Τουρκία είναι σύμμαχος της Μόσχας

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επιχείρησε τη Δευτέρα να «επιδιορθώσει» τις σχέσεις της υπερδύναμης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχαν φτάσει στο ναδίρ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι και αφού είχε ήδη συνομιλήσει με πολλούς εξ αυτών, επέλεξε να λάβει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών μέσω τηλεδιάσκεψης. Για να συντονιστούν, αλλά και για να δοθούν κάποιες εξηγήσεις και από τις δύο πλευρές. Πρόθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι να ενδυναμωθούν οι σχέσεις και να υπάρξει στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των κινδύνων, λόγω της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής της Κίνας, αλλά και των στενών δεσμών της Τουρκίας με τη Ρωσία.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Η τελευταία, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ενεργεί με τρόπο που πλήττονται τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Ο κ. Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικά και για τις σκέψεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες η βασική δήλωση του Αμερικανού υπουργού αναφέρει ότι: “Η Τουρκία παραμένει εταίρος μας στα θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε επίσης ότι η Τουρκία παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Τουρκία”.

Οι σκέψεις του δεν διαφέρουν απ’ όσα είπε τον τελευταίο μήνα ο Αμερικανός υπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα. Αυτό που διαφέρει είναι ότι θα αντιμετωπιστεί το “πρόβλημα Τουρκία” σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό δεν είναι αναγκαστικά καλό, για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, διότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν κυρώσεις ενώ οι Αμερικανοί, λόγω βασικά του ρωσικού συστήματος S-400, θέλουν να τιμωρήσουν περαιτέρω την Τουρκία, με στόχο να αλλάξει στάση και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τη Δυτική Συμμαχία. Αν επιβληθούν οι θέσεις των Ευρωπαίων για την Τουρκία, πάλι θα διασωθεί η παραβατική κατοχική δύναμη. Και θα σταλεί ένα ακόμα λάθος μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν: ότι μπορεί να παρανομεί και να μην τιμωρείται… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ