ΗΠΑ: Ανοίγουν την “υπόθεση Τουρκία”; Κάτι “ψήνεται” στην Ουάσιγκτον…

Η απόφαση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, φαίνεται ότι έχει ξυπνήσει αρκετούς Αμερικανούς νομοθέτες και όπως πληροφορηθήκαμε γίνονται διάφορες σκέψεις για πιθανούς τρόπους αντίδρασης.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Η πρώτη επιθετική κίνηση είναι η επαναφορά των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την υπόθεση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Θα είναι και ένας καλός τρόπος να αποκαλυφθεί ακόμα περισσότερο η σχέση εξάρτησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ερντογάν.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, στην πρώτη γραμμή για να τιμωρηθεί η Τουρκία βρίσκονται και Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, όχι μόνο Δημοκρατικοί. Θυμίζω ότι οι πρώτοι είχαν ψηφίσει μαζικά τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ, έκανε τα πάντα για να τους αποτρέψει.

Οι σκέψεις που γίνονται είναι η σύνδεση όλων των ανοικτών υποθέσεων στο Κογκρέσο, που αφορούν την Τουρκία, με το μείζον ζήτημα των S-400, που αγόρασε ο Ερντογάν προκαλώντας την πρώτη μεγάλη σύγκρουση με την Αμερική.
Με δήλωση του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ριτς, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικάνος και φίλος του κ. Τραμπ, θυμήθηκε πρωί-πρωί σήμερα ότι είναι η πρώτη επέτειος -αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη- από την παραλαβή των ρωσικών S-400. Και απαίτησε την επιβολή των κυρώσεων, χωρίς καθυστέρηση μάλιστα.

Μερικές φορές οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες δεν κάνουν τίποτα τυχαία και σχεδόν πάντα συνεννοούνται με το Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Υπάρχουν και φορές που κινούνται ανεξάρτητα.

Δεν μπορούμε τούτη τη στιγμή, να γνωρίζουμε ποιο από τα δύο αφορούν την κίνηση του γερουσιαστή Ριτς. Συνεννοήθηκε με την κυβέρνηση Τραμπ; Ή πρόκειται για καθαρά δική του πρωτοβουλία; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ