ΗΠΑ: 64 οι στρατιωτικοί που τραυματίστηκαν στην επίθεση του Ιράν

Ο στρατός των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι περισσότερα στελέχη του από ό,τι είχε ανακοινώσει ως τώρα τραυματίστηκαν στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην ιρακινή επικράτεια την 8η Ιανουαρίου σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ως χθες Πέμπτη, «συνολικά 64 στελέχη» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είχε διαγνωστεί πως είχαν «ήπιας» μορφής διάσειση, ή «τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις», κατά τον όρο που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο αντισυνταγματάρχης Τόμας Κάμπελ.

Την Τρίτη, ο ίδιος αξιωματικός είχε κάνει λόγο για 50 τραυματίες στην επίθεση του Ιράν. Αρχικά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διαβεβαίωσαν ότι κανένα στέλεχος των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δεν τραυματίστηκε.

Η Τεχεράνη προχώρησε στις επιθέσεις αυτές σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης την 3η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Κάμπελ, από τους 64 στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν, οι 39 έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους.

Μετά την επίθεση προσφέρθηκαν φροντίδες από γιατρούς «επί του πεδίου στο Ιράκ, στο Κουβέιτ και στη Γερμανία» στα στελέχη που τραυματίστηκαν, εξήγησε ο αξιωματικός επισημαίνοντας πως και ο νεότερος απολογισμός συνεχίζει να «υπόκειται σε αλλαγής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ