Ινδική βόμβα LCA στην παγκόσμια αγορά μαχητικών αεροσκαφών… με “ίχνη” COVID-19!

Η Ινδία αναζητά πλέον εγχώρια λύση για την αεροπορία της δύο χρόνια μετά το αίτημα της στην διεθνή αγορά για υποβολή προτάσεων σχετικά με την προμήθεια 114 νέων μαχητικών. Η ινδική αεροπορική βιομηχανία καταλήγει στα σχέδια αγοράς επιπλέον ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών (Light Combat Aircraft), τύπου Tejas, με την αιτιολογία -ή πρόσχημα- της άμεσης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσς ανάγκες της πολεμικής της αεροπορίας.

Θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση παραγγελίας για την προμήθεια 83 ακόμα αεροσκαφών αξίας 6 δισ. δολαρίων, πέραν της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας για 40 μαχητικά του τύπου. Η απόφαση αυτή πλήττει τους υποψήφιους προμηθευτές της ινδικής Αεροπορίας για μονοκινητήριο αεροσκάφος…

Την Lockheed Martin Corp που πρόσφερε την πλέον εξελιγμένη έκδοση του γνωστού μαχητικού F-16, τυποποιημένη για τα ινδικά “χρώματα” ως F-21 και την Saab AB που φιλοδοξούσαν να κερδίσουν το χρυσό συμβόλαιο ύψους 15 δισ. δολαρίων από την Ινδία.

Στη χρυσοφόρα αγορά μαχητικών αεροσκαφών της Ινδίας περιμένουν την ευκαιρία να “χτυπήσουν” η γαλλική Dassault Aviation προωθώντας περισσότερα μαχητικά Rafale (έχει πουλήσει ήδη 36 και θεωρείται ότι έχει ένα προβάδισμα τουλάχιστον για τον εξοπλισμό των ινδικών αεροπλανοφόρων) και η αμερικανική Boeing, προσφέροντας το στιβαρό και δοκιμασμένο F/A-18 Super Hornet.