Ινδική παραγγελία για 171 Rafale σε ένα ιλιγγιώδες συμβόλαιο ύψους 30 δισ. δολαρίων;

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Ινδία αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της χώρας πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με την Γαλλία για την μαζική αγορά περισσότερων αεροσκαφών Rafale τόσο για την Ινδική Αεροπορία όσο και για το Ναυτικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο ινδικά εξοπλιστικά προγράμματα αφορούν την αγορά 114 και 57 αεροσκαφών αντίστοιχα και σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Ινδία που – τονίζεται – δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί τόσο το Ναυτικό, όσο και η Αεροπορία επιθυμούν την απόκτηση του γαλλικού μαχητικού.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, πρόκειται για ένα αεροσκάφος που μπορεί να επιχειρεί από χερσαίες βάσεις και αεροπλανοφόρα, είναι ένα νέας σχεδίασης και κατασκευής μαχητικό, με σημαντικές προοπτικές αναβάθμισης, επιχειρεί ήδη στο Γαλλικό Ναυτικό και τη Γαλλική Αεροπορία με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η βιομηχανική συνεργασία που προτείνει το Παρίσι στο Νέο Δελχί είναι σημαντική.

Ειδικότερα, η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει την ίδρυση μιας νέας εταιρείας της DAIL (Dassault Αviation India limited) όπου το ινδικό κράτος θα έχει μερίδιο 50%, ενώ η συμμετοχή της ινδικής αμυντικής βιομηχανίας θα φτάσει το 75% της αξίας του μαχητικού για τα 150 από τα συνολικά 171 αεροσκάφη που θα παραγγελθούν. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει το 2022 και θα διαρκέσει 13 χρόνια με συνολικό κόστος 30 δις δολάρια.

Τέλος η γαλλική εταιρεία Dassault πρόκειται να βοηθήσει την ινδική αεροδιαστημική βιομηχανία να αναπτύξει το νέο ινδικό αερόχημα κρούσης GHATAK και το νέο δικινητήριο μαχητικό 5ης γενιάς AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) δύο προγράμματα υψίστης σημασίας για την Ινδία.