Ινδία: Προς colpo grosso οι Βρετανοί… “θέλετε το HMS Queen Elizabeth;”

Το “μεγάλο κόλπο” επιχειρεί να κάνει η βρετανική ναυπηγική βιομηχανία στη χρυσοφόρα εξοπλιστική αγορά της Ινδίας, προσφέροντας αεροπλανοφόρο πανομοιότυπο με τα δύο τύπου “Queen Elizabeth” που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της μελλοντικής ισχύος του βρετανικού βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy) και μάλιστα με πλήρη ναυπήγηση άρα μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα, σε ινδικό ναυπηγείο!

Πέραν του πασιφανούς προσδοκώμενου οικονομικού οφέλους σε εποχές ισχνών αγελάδων για την παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, σε περίπτωση που η βρετανική πρόταση γίνει αποδεκτή, τότε θα συνεπάγεται αναμφισβήτητα και γεωστρατηγικά οφέλη, πέραν του ότι ενδεχόμενη επιτυχής ολοκλήρωση θα ανοίξει το δρόμο και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Βρετανίας στην Ινδία, Ντόμινικ Άσκουιθ, αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή, ότι το βρετανικό αεροπλανοφόρο “HMS Queen Elizabeth” σύντομα θα βρεθεί στον Ινδικό Ωκεανό, στο πρώτο ταξίδι του, οπότε είναι προφανές ότι θα επισκεφθεί την Ινδία σε μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων και προώθησης του προϊόντος.

Όπως προκύπτει, μια αντιπροσωπεία Ινδών αρμοδίων έχει ήδη επισκεφθεί τα ναυπηγεία Rosyth στη Σκωτία, όπου το τρέχων διάστημα ναυπηγείται το δεύτερο βρετανικό αεροπλανοφόρο του τύπου, το “HMS Prince of Wales“.

Υπενθυμίζεται, ότι το ινδικό Ναυτικό έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει στη ναυπήγηση τριών αεροπλανοφόρων για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας. Στόχος είναι η διασφάλιση ότι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, η Ινδία θα μπορεί να αναπτύξει μια ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου όπου απαιτηθεί.

Αυτή τη στιγμή, οι Ινδοί διαθέτουν ένα αεροπλανοφόρο, το ρωσικής προέλευσης το “Vikramaditya”, ενώ αναμένεται να καθελκυστεί κι ένα δεύτερο εντός των επομένων 24 μηνών.