Οικοδομεί την ασφάλεια σε Βαλκάνια & Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ευρισκόμενη σε μια περιοχή που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής, διαμήνυσε από το βήμα της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και τόνισε πως με την ανασφάλεια και την αστάθεια στον κόσμο σήμερα, η Ελλάδα διαμορφώνει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως η Ελλάδα προωθεί μια θετική ατζέντα συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις και ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η χώρα στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και σταθερότητα, στη Διάσκεψη των Αθηνών για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο νεοσύστατο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Επισήμανε, μάλιστα, πως με βασικό στόχο την ανάπτυξη μια θετικής, πολύπλευρης ατζέντας συνεργασίας με έμφαση σε συνέργειες και κοινές δράσεις, ιδίως μέσω του Πολιτισμού, η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο προκειμένου να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει μια σειρά τριμερών συνεργασιών με κράτη όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Στην κατεύθυνση αυτήν, ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε και την ελληνική πρωτοβουλία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με τη σύσταση τετραμερών συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

«Καλλιεργούμε σταθερά φιλικές σχέσεις και ενισχύουμε τη συνεργασία μας με όλα τα όμορά μας κράτη, για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή μας και της ευημερία των λαών μας» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται πράξεις και δηλώσεις που υπονομεύουν τις καλές σχέσεις γειτονίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΓΙΑ ΠΓΔΜ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ