Ικανοποίηση της Λευκωσίας για την προσπάθεια ΟΗΕ προς επανέναρξη διαλόγου

Την εκφρασθείσα αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να εμπλακεί εκ νέου στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό συγκαταλέγει η ελληνοκυπριακή πλευρά στα θετικά σημεία της χθεσινής άτυπης τριμερούς συνάντησης του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο.

Πηγές προσκείμενες στη Λευκωσία, μετά το τέλος του διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών δείπνου, εξέφραζαν ικανοποίηση για το «πρώτο βήμα» που έγινε έπειτα από μακρά περίοδο απραξίας, διευκρινίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι το κατά πόσον αυτό το βήμα θα αποβεί επιτυχές δεν εξαρτάται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική κινητικότητα, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της τουρκικής πλευράς και των «προεδρικών εκλογών» που θα πραγματοποιηθούν στο ψευδοκράτος τον Απρίλιο του 2020, αλλά και εξαιτίας της ρευστής πολιτικής κατάστασης σε μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη Βρετανία. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει, τόνισαν, ότι στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας δεν θα βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των ενδιαφερομένων.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, η προσπάθεια επικεντρώνεται κυρίως στις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς οι δύο ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της διαδικασίας. Όπως αναφέρεται στο Κοινό Ανακοινωθέν, που δόθηκε στη δημοσιότητα ως δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η προσπάθεια του κ. Γκουτέρες εστιάζεται στην επίτευξη «όρων αναφοράς οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως εναρκτήριο σημείο συναίνεσης» για διαπραγματεύσεις «κατά φάσεις», εξήγησαν οι ελληνοκυπριακές πηγές.

Στόχος είναι να υπερκεραστούν τα εμπόδια που έχουν μπροστά τους οι εμπλεκόμενες πλευρές. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν επίσης ότι με το χθεσινό Κοινό Ανακοινωθέν συμφωνείται επίσης το ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, που παρουσιάστηκαν την 30ή Ιουνίου του 2017 και θεωρείται ότι αφορούν άμεσα την στάση της Τουρκίας.

Από την ελληνοκυπριακή πλευρά διευκρινίστηκε τέλος ότι κατά το χθεσινό δείπνο δεν τέθηκαν επιμέρους ζητήματα πιθανής λύσης, καθώς είναι σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η όποια συζήτηση θα διεξαχθεί ως «πακέτο», ως σύνολο στοιχείων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν τέθηκε το ζήτημα των υδρογονανθράκων της Κύπρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ