Ιδού οι τουρκικοί χάρτες του μνημονίου με τη Λιβύη… Τα μελετά το ΥΠΕΞ

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει αντίγραφο του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, το κείμενο μελετάται. Το κείμενο φαίνεται ότι αντίκεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μεταφράζεται και μελετάται. ​Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Λιβύη και έχει δώσει τελεσίγραφο που λήγει σήμερα σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρήσει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στη χώρα τον πρέσβη.

Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών καθώς και ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας. Τη συμφωνία από πλευράς Λιβύης υπογράφει η αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Και αυτό διότι τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, το μνημόνιο θα τεθεί προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο την Πέμπτη. Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη από την πρώτη στιγμή, ενώ στην ίδια κατεύθυνηση κινήθηκαν επίσης Κύπρος και Αίγυπτος.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ