Ιδού η ρόδος κύριε πρόεδρε Μπάιντεν(οπουλε), τώρα θα κριθείτε…

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Τρίτη επίσημα την ομάδα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, που αποτελείται από σημαντικούς διπλωμάτες και σημαντικές προσωπικότητες.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Σοβαροί άνθρωποι, πραγματιστές, και σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους, έχουν ένα διαφορετικό τρόπο να υλοποιούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Και με το καρότο και με το μαστίγιο… Οι Δημοκρατικοί, ως γνωστό, ξεκινούν και πολέμους, αν χρειαστεί…

Την ίδια ώρα, και ενώ έχει επιτρέψει να ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος, ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να αναλυθεί λάθος η απόφασή του. Δεν σημαίνει, τονίζει, σε όλους τους τόνους ότι αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι τελευταίες, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του τον έπεισαν να εισέλθει σιγά-σιγά σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να τσαλακωθεί στους οπαδούς του, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα το 2024.

Ένα βασικό ερώτημα, λοιπόν, που δεν έχουμε μόνο εμείς, αλλά τίθεται σε πολλές πρωτεύουσες στην Ευρώπη, είναι ο τρόπος δράσης της νέας κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία.

Έχουν ήδη ειπωθεί πολλά στη βάση παλαιότερων δηλώσεων των νέων αξιωματούχων, τα οποία δεν σημαίνει ότι είναι και ορθά. Για να το θέσουμε διαφορετικά: άλλο η άσκηση πολιτικής, άλλο τι δηλώνει ένας πολιτικός για να γίνει αρεστός στο ακροατήριο του. Και ένα παράδειγμα είναι η θέση του κ. Μπάιντεν για την ανάγκη δημιουργίας του ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Έχει την ίδια θέση και σήμερα; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ