Ιδού η “πανίσχυρη” Τουρκία του Ερντογάν! Πάει κατά “προφήτη” η οικονομία

Το 25% των εμπόρων της λεωφόρου Μεσρουγιέτ στο Κιζίλαι, κατέβασαν ρολά. Αυτοί οι οποίοι χρεοκόπησαν αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αυτοί οι οποίοι αντιστέκονται στην κρίση κάνουν μαύρες σκέψεις. Το 38% των μαγαζιών που άνοιξαν μεταξύ Ιανουαρίου του 2018 και Αυγούστου 2020 έκλεισαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών, τα καταστήματα τα οποία έκλεισαν στην Άγκυρα, από την πρώτη μέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο έφτασαν τα 1.540.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην λεωφόρο Μεσρουγιέτ, πού περιέχει μία από τις πιο παλιές αγορές της Άγκυρας. Εκεί περπατώντας κανείς σε μία απόσταση 750 μέτρων, μπορεί να μετρήσει περίπου 60 επιχειρήσεις που στις πύλες τους πλέον υπάρχουν αγγελίες για ενοικίαση και πώληση.

Ο Κοτσγιγίτογλου ανέφερε πως “Το 25% των εμπόρων κατέβασαν στόρια. Οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες από τις δουλειές τους, καθώς ακόμα και στην καλύτερη μέρα ο τζίρος είναι περίπου στο 30% σε σχέση με την προ της επιδημίας περίοδο. ” Ο Κοτσγιγίτογλου λέει πως επί 31 χρόνια είναι έμπορος και πρώτη φορά βλέπει κάτι τέτοιο :

“Πριν από ένα χρόνο στη λεωφόρο αυτή, δεν υπήρχε κενό μαγαζί. Ακόμα και αν έκλεινε ένα μαγαζί, γινόταν συμφωνία με νέο ενοικιαστή. Την μέρα που εκκενωνόταν το μαγαζί, γινόταν και η παράδοση στον νέο ενοικιαστή. Ποτέ δεν έβλεπες σε αυτά τα μαγαζιά επιγραφή “ενοικιάζεται”. Τώρα υπάρχουν πολλές τέτοιες αγγελίες.

Ο έμπορος Ζεκί Ντενκ είπε: “Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δουλειές. Κανονικά έπρεπε να ανοίξω στις 10:00 αλλά εγώ ανοίγω στις 12:00. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Η βοήθεια που έγινε, δεν δόθηκε σε όλους χωρίς διακρίσεις. Πήρα δάνειο και ήρθε η δόση, το ενοίκιο, όλα έρχονται απανωτά, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν. Διότι δεν υπάρχουν πωλήσεις”.

ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ