Ιαπωνία: Σύγκρουση στον αέρα F/A-18 των πεζοναυτών με ιπτάμενο τάνκερ

Έξι στελέχη του σώματος των πεζοναυτών των ΗΠΑ αγνοούνται μετά την πιθανολογούμενη σύγκρουση, η αιτία της οποίας είναι ακόμη άγνωστη, δύο αεροσκαφών του Σώματος Πεζοναυτών (USMC) στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια τακτικής και προγραμματισμένης άσκησης, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η ιαπωνική ακτοφυλακή διέσωσε έναν Αμερικανό αεροπόρο.Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με μια λακωνική ανακοίνωση των Πεζοναυτών, το δυστύχημα σημειώθηκε περί τις 02:00 τοπική ώρα. Τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη βάση Ιβακούνι και διεξήγαγαν εκπαιδευτικά γυμνάσια όταν σημειώθηκε το ατύχημα, συμπλήρωσε το USMC.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εξήγησε ότι το ένα αεροσκάφος ήταν ένα μαχητικό F/A – 18, ενώ το δεύτερο ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-130, με τα μέλη των πληρωμάτων τους να ανέρχονται αθροιστικά σε επτά (2 και 5 αντίστοιχα). Δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι μόνο ένας πιλότος ένοπλων δυνάμεων έχει διασωθεί μέχρι στιγμής.

Αξιωματούχοι είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ακόμη δεν είναι σαφές πώς μπορεί να έγινε το δυστύχημα ή εάν έγινε κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού στον αέρα, πάντως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως συνέβη κάτι ύποπτο. Διενεργείται έρευνα για το συμβάν, πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με τους Πεζοναύτες, τουλάχιστον ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων έσπευσε αμέσως στην περιοχή για να πάρει μέρος στην επιχείρηση. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία συμμετέχουν σε αυτήν. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περίπου 50.000 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στην Ιαπωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ