ΙΑΠΩΝΙΑ: Η τουρκική λίρα είναι πολύ πιθανό να πιάσει εντελώς πάτο…

Η τουρκική λίρα ενδέχεται να αποδυναμωθεί μέχρι και το επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο, σε ένα χρόνο, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού προκαλεί μια “ξαφνική διακοπή” στις αναδυόμενες αγορές και καταγράφει εκροές κεφαλαίων, ανέφεραν οι αναλυτές της Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας.

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΡΑΝΙΑ
ΠΗΓΗ: CAPITAL

Ενώ η Τουρκία επωφελείται από τη μείωση των τιμών πετρελαίου, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά, αυξάνοντας τους κινδύνους της ύφεσης, με τον τομέα του τουρισμού, μεγέθους περίπου 12% της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας, είναι πιθανό να πληγεί σκληρά, είπε η MUFG, σύμφωνα με το FX Street.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει το 11% της αξίας της φέτος, ίση με μια πτώση το 2019, πιθανότατα θα φτάσει στα 7 ανά δολάριο κατά το τέλος του τριμήνου, δήλωσε η MUFG. Η λίρα υποχώρησε στα 6.71 ευρώ ανά δολάριο την Πέμπτη πριν ανακάμψει στα 6,67 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η MUFG υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση των επιτοκίων τη κεντρικής τράπεζας κατά 100 μονάδες βάσης ή 1 ποσοστιαία μονάδα, τον περασμένο μήνα, έφτασε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς στο 9,75% και ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. “Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένουμε ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω”, δήλωσε η MUFG.