Η ζημιά στην οικονομία… αναστρέψιμη, στην άμυνα ίσως αποδειχθεί μέχρι θανατηφόρα

Η υπογραφή συμβάσεως στις 4 Μαΐου για τριετή χρονομίσθωση των ισραηλινών UAV τύπου Heron και μάλιστα με διαδικασία ψηφιακής υπογραφής, λόγω της πανδημίας του COVID 19, υπογράμμισε τον χαρακτήρα του επείγοντος για την ελληνική πλευρά.

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης

Αντικειμενικώς και αν θεωρήσουμε τα πράγματα υπό την νοοτροπία και τους αργούς ρυθμούς που διέκριναν την προηγουμένη δεκαετία της Μνημονιακής περιόδου, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος δεν τα έχει πάει και τόσο άσχημα μέχρι τώρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, δεν απέφυγε την συντηρητική και από πολλές απόψεις “ελαφρά” προσέγγιση της Εθνικής Άμυνας, αφού για τον πρώτο της προϋπολογισμό, αυτόν του 2020, δεν αύξησε τις αμυντικές δαπάνες ούτε ειδικότερα τα κονδύλια για εξοπλισμούς. Διατήρησε το ύψος τους στα επίπεδα που κινήθηκαν τα τελευταία έτη, με τις γνωστές συνέπειες ως προς την παρακμή των Ενόπλων Δυνάμεων και της ετοιμότητος.

Βεβαίως, στο 10μηνο από την κυβερνητική αλλαγή, θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερα πράγματα στον τομέα των εξοπλισμών. Αλλά και πάλι, έπειτα από ένα χαμένο πρώτο δίμηνο που είναι περίπου “αυτονόητο” για την ενημέρωση της νέας πολιτικής ηγεσίας, ο ΥΕΘΑ προώθησε γρήγορα αρκετά προγράμματα από αυτά που είχαν προετοιμάσει οι προηγούμενοι και εκκρεμούσαν. Πράγμα όχι και τόσο… αυτονόητο, την περασμένη δεκαετία.

Τέτοια ήταν η υπογραφή στις 23 Δεκεμβρίου 2019 των τριών συμφωνιών πλαίσιο για το υποπρόγραμμα FOS των 44 μαχητικών Mirage και την επομένη 24 Δεκεμβρίου η υπογραφή -κατά τι βελτιωμένης- της Συμφωνίας Ασφαλείας Εφοδιασμού & Πληροφοριών (SSI Agreement) με την Lockheed Martin για το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 84 F-16. Νωρίτερα, στις 19 Σεπτεμβρίου, είχε υπογραφεί η εκκρεμούσα τροποποίηση της συμβάσεως ΑΩ για την προμήθεια των ΝΗ-90, στην οποία περιλαμβάνεται προμήθεια ανταλλακτικών ύψους 20,5 εκατ. ευρώ.

Στις 8 Οκτωβρίου εξάλλου, εγκρίθηκαν από την Βουλή 10 “μικρά” υποπρογράμματα αρμοδιότητος ΥΦΕΘΑ, που αφορούσαν μεταξύ άλλων μέσα, οπλισμό και ειδικά υλικά για τις Ειδικές Δυνάμεις (ταχύπλοα σκάφη, τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, αλεξίπτωτα κ.λπ.) των οποίων η δρομολόγηση χρόνιζε. Αναλαμβάνοντας η ΓΔΑΕΕ, σταδιακώς προέβη στις σχετικές ενέργειες προκηρύξεως διαγωνισμών.

Στις 17 Δεκεμβρίου δε, παρουσιάσθηκαν και εγκρίθηκαν από την Βουλή άλλα 8 υποπρογράμματα, με σημαντικότερα εξ αυτών της:
>χρονομισθώσεως ενός συστήματος Heron.
>FOS μαχητικών F-16.
>FOS μαχητικών F-4E.
>FOS των ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η ERIEYE.
>FOS ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού,

Στην ΓΔΑΕΕ προωθήθηκαν και άλλα υποπρογράμματα που υπέγραψε ο ΥΕΘΑ, εκκινώντας με αυτόν τον τρόπο διαδικασίες… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ